Για 8 στους 10 Έλληνες άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές
Κοινωνία

Για 8 στους 10 Έλληνες άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές

Oκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, ενώ ακόμη και για όσους τα καταφέρουν, μειώνεται περαιτέρω ο χρόνος των διακοπών στις 4 ημέρες για τους περισσότερους. Οι κυριότεροι λόγοι που στερούν τα μπάνια από το λαό είναι οικονομικοί, αλλά και η επαγγελματική αβεβαιότητα και η εισοδηματική αστάθεια.

Πάντως και οι τιμές στο τουριστικό προϊόν δεν είναι φιλικές προς την τσέπη του Έλληνα, με το ΙΝΚΑ να υπολογίζει το κόστος διαμονής – διατροφής 15 ημερών 4μελούς οικογένειας στα 2.550 ευρώ.

Η πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 Ιουνίου – 27 Ιουνίου 2016, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 869 άτομα. Από τα 869 άτομα μόνο οι 174 θα κάνουν διακοπές φέτος.

Ειδικότερα:

  • Πάνω από 80% δήλωσε ότι δεν προγραμματίζει, ούτε πιστεύει ότι τελικά θα πραγματοποιήσει διακοπές το καλοκαίρι.
  • Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 77%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 13%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.
Μόνη λύση το χωριό ή το σπίτι φίλων

Ο τόπος καταγωγής και τα σπίτια φίλων κερδίζουν έδαφος, αφού εκεί στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Οι Έλληνες διαμένουν:

  • σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 42%,
  • σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 36%,
  • σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια 22%.
Μέχρι να ανοίξεις βαλίτσες… μαζεύεις

Η εποχή που οι διακοπές εβδομάδων ή και μηνών -για τα τυχερά παιδιά που ένας από τους δύο γονείς δεν δούλευε- δείχνει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον η διάρκεια των διακοπών της οικογένειας φαίνεται ότι περιορίζεται ολοένα και περισσότερο, με το 42% να μπορεί να φύγει μόνο για 4 ημέρες.

Ειδικότερα, κατά το 2016 θα πραγματοποιήσει:

  • 4 ημέρες διακοπές το 42%,
  • 7 ημέρες το 26%,
  • 10 ημέρες το 20%,
  • 15 ημέρες το 11% και
  • 20 ημέρες μόλις το 1%.

Η μείωση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, έντασης και οικονομικής δυσπραγίας, δυσανάλογες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας, σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία, εκρηκτικής ανεργίας, αλλά και χαλάρωσης των οικογενειακών δεσμών.

Απλησίαστες οι τιμές…

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή – διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τις 2.550 ευρώ.

Βέβαια, την ίδια ώρα η έρευνα καταδεικνύει μεγάλες διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία στις τουριστικές περιοχές σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας και με αλλαγή της νοοτροπίας των τοπικών εποπτικών αρχών».

Εκτός των τιμών, όμως, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας, όπου οι εξαφανίσεις των ήδη ανεπαρκών μηχανισμών ελέγχου έχουν δημιουργήσει δυνατότητες περαιτέρω ασυδοσίας και κινδύνων, ιδιαίτερα για τους ευκαιριακούς επιχειρηματίες και τα all inclusive.

Η θάλασσα πρώτη στις προτιμήσεις

Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει την προτίμηση του 80% των Ελλήνων, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες, συγκεντρώνοντας το 20%.

Τέλος, υπάρχει μείωση περίπου 80% για τις κρατήσεις στους τουριστικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet