Άνγκελα Μέρκελ: Την Τρίτη τα μεσάνυχτα λήγει το πρόγραμμα – Νέες συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα
Κόσμος

Άνγκελα Μέρκελ: Την Τρίτη τα μεσάνυχτα λήγει το πρόγραμμα – Νέες συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα

Η διαπραγμάτευση διεκόπη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν επέδειξε διάθεση συμβιβασμού, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Ξαναβρισκόμαστε στο σημείο που λέμε ότι εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη, επισήμανε η Μέρκελ λέγοντας ότι δεν θα πει «όχι» σε νέες συνομιλίες με την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα -αλλά η αλληλλεγγύη και η ανάληψη ευθύνης είναι μέρος του ίδιου νομίσματος. Ξεκάθαρος ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ δήλωσε ότι η ψήφος είναι υπέρ ή κατά του ευρώ και με ένα «όχι» η διαπραγμάτευση δεν θα συνεχιστεί.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και δεν υπάρχει καμία νομική βάση για τη συνέχιση της παροχής κονδυλίων, νέα πρόταση δεν πρόκειται να υπάρξει και δεν συντρέχουν αυτή τη στιγμή οι λόγοι για τη διεξάγωγη έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις και κινδύνους μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει με πολύ μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά την κατάσταση συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών κατέστησαν σαφές ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υποστηρίξουν το ευρώ.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, δήλωσε η Μέρκελ στην συνέντευξη Τύπου, με τον Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ -ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα– να ξεκαθαρίζει στη συνέχεια ότι διαπραγμάτευση έπειτα από ένα «όχι» δεν μπορεί να υπάρξει.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε όποιο δημοψήφισμα και η Γερμανία το σέβεται, όμως συμπλήρωσε πως είναι δικαίωμα και των άλλων «18» της Ευρωζώνης να προβούν σε κινήσεις για να προστατευθούν.

Αυτό έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών το Σάββατο αποφασίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν θα επιμηκηνθεί, είπε η Μέρκελ. «Και τι σημαίνει αυτό; Ότι ξαναβρισκόμαστε στο σημείο που λέμε αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη» συνέχισε για να τονίσει ότι η Ε.Ε. οικοδομήθηκε επάνω σε αρχές και κανόνες και η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού. Για να σημειώσει ότι διάθεση για συμβιβαστική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και αυτό οδήγησε σε διακοπή των συζητήσεων και στο δημοψήφισμα.

Η καγκελάριος επέρριψε στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων επί της «μεγαλόθυμης πρότασης» των θεσμών, όπως εκ νέου τη χαρακτήρισε, λέγοντας κατ΄ επανάληψη ότι το ενιαίο νόμισμα οικοδομήθηκε επάνω σε αρχές και κανόνες και η κυβέρνηση Τσίπρα στάθηκε μόνο στην πλευρά της αλληλεγγύης, και όχι της ευθύνης, που είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μίλησε για την αρχή της εμπιστοσύνης μεταξύ των 19 κρατών-μελών, και για το γεγονός ότι σε περίπτωση κρίσης ένα κράτος πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνες και οι εταίροι του να επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Αυτές είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, διεμήνυσε.

«Είναι πολύ σημαντικό και εδώ δεν θα υπάρξει αλλαγή ότι εάν αυτές οι δύο αρχές δεν τηρηθούν, θα αποτύχει το ευρώ και αυτό δεν θέλουμε» διεμήνυσε για να προσθέσει ότι όλα αυτά που μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν, και υπάρχει κάθε διάθεση εφόσον αυτό είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για ένα μεταβατικό πρόγραμμα μετά την εκπνοή του ισχύοντος τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet