Άνοιξε ο δρόμος για τους πρόσφυγες προς την Αυστρία
Κόσμος

Άνοιξε ο δρόμος για τους πρόσφυγες προς την Αυστρία

Τέλος φαίνεται ότι παίρνει το αδιέξοδο με τους πρόσφυγες που είχαν μείνει εδώ και ημέρες μετέωροι στην Ουγγαρία θέλοντας να πάνε προς τα δυτικά. Χιλιάδες είχαν περάσει από τη νύχτα τα σύνορα με την Αυστρία, με τους πρώτους ήδη να φτάνουν το μεσημέρι στη γερμανική Βαυαρία.

Τη νύχτα, αφού Βιέννη και Βερολίνο συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο, ξεκίνησαν τα πρώτα λεωφορεία προς τη μεθόριο.

Η αυστριακή αστυνομία περιμένει μέχρι 10.000 πρόσφυγες καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Ο αριθμός όσων είχαν ήδη φτάσει το πρωί είχε ξεπεράσει τις 2.000, ενώ το μεσημέρι έφτασε στο γερμανικό Μόναχο το πρώτο νέο τρένο με περίπου 400 μετανάστες.

Πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι πρώτοι είχαν ήδη περάσει από την Ουγγαρία στο αυστριακό Νίκελσντορφ, έστω και με τα πόδια υπό βροχή. Σε μία απροσδόκητη κίνηση, οι ουγγρικές αρχές είχαν επιτρέψει τελικά την αποχώρηση των προσφύγων, διαθέτοντας επίσης περίπου 100 λεωφορεία για τα σύνορα.

Η κίνηση ακολούθησε τη διευκρίνιση κοντά στα μεσάνυχτα από την αυστριακή και τη γερμανική πλευρά ότι θα επιτρεπόταν στους πρόσφυγες η διέλευση μέχρι τη Γερμανία, που είναι και ο τελικός προορισμός των περισσότερων.

Μετά το Νίκελσντορφ, οι πρόσφυγες αναμένεται να συνεχίσουν είτε για τη Βιέννη είτε απευθείας για το Σάλτσμπουργκ, τον τελευταίο αυστριακό σταθμό πριν τη γερμανική Βαυαρία.

Εκτός από τα (σχετικά λίγα) τρένα που σταματούν στο Νίκελσντορφ, θα χρησιμοποιηθούν και τρένα που θα σταματούν κατ΄ εξαίρεση στην κωμόπολη, όπως και επιπλέον συρμοί που θα βάλουν οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι (ÖBB).

Στην αυστριακή πλευρά, εθελοντές και Ερυθρός Σταυρός έδιναν τρόφιμα και νερό στους εξαντλημένους πρόσφυγες.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιτνερ ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η Βιέννη δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να σταματήσει τους πρόσφυγες, λέγοντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία τους. Σύμφωνα με την ίδια, είχαν φτάσει μέχρι το τέλος της νύχτας σχεδόν 3.000 άτομα από τους οποίους «περίπου δέκα» υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στην Αυστρία.

Οι πρόσφυγες, υπενθυμίζεται, είχαν μείνει μετέωροι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είτε στον κεντρικό σταθμό της Βουδαπέστης είτε στο Μπίτσκε -όσοι δεν είχαν προλάβει να αξιοποιήσουν το «παράθυρο» της Δευτέρας, όταν για περίπου ένα 24ωρο οι ουγγρικές αρχές είχαν επιτρέψει το ταξίδι με τρένο προς την Αυστρία.

Πηγή: in.gr/Β. Ψυχογιός

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet