Άφαντο το Boeing 777
Κόσμος

Άφαντο το Boeing 777

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από τα ραντάρ από το Σάββατο 8 Μαρτίου.

Στο Boeing 777 βρίσκονταν 227 επιβάτες δεκατεσσάρων εθνικοτήτων και 12 μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ το Σάββατο γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα (19:30 της Παρασκευής 7 Μαρτίου ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Εξανεμίζονται πλέον όλες οι ελπίδες να βρεθούν, έστω κάποιοι, ζώντες από τους 239 που επέβαιναν στο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην πτήση Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο. Τα καύσιμα αρκούσαν μόνο για 7 ώρες πτήσης.

Τα σενάρια περί αεροπειρατείας

Την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ερευνούν οι μαλαισιανές αρχές, καθώς όπως φαίνεται ταξίδευαν με κλεμμένες ή πλαστές ταυτότητες. Μπορεί ακόμη να μην έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, όμως αυτό είναι το ενδεχόμενο που εξετάζεται.

Από την πλευρά του ο Χισαμουντίν Χουσέιν, υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή του και τα τέσσερα ονόματα των επιβατών – φαντασμάτων.

Ο Χ. Χουσέιν επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων – του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι – οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από την China Southern Airlines, η οποία μοιράζοταν την πτήση με τη Malaysia Airlines.

Ενδείξεις ότι το Boeing έκανε αναστροφή

Στο ραντάρ που παρακολουθούσε το Boeing 777 φάνηκε ότι μπορεί να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Μαρτίου και γι’ αυτό τον λόγο οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας.

Δεν εντοπίστηκαν σημάδια από συντρίμμια

Βιετναμέζικα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης του Μπόινγκ έφτασαν στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί δύο πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σημείο από το οποίο είχε εκπέμψει το τελευταίο σήμα το αεροσκάφος, όμως δεν εντόπισαν σημάδια από συντρίμμια.

Ο έμπειρος πιλότος της πτήσης

Αφαντό το Boeing πιλότος πτήσης

Ο 53χρονος πιλότος, ο Captain Zaharie Ahmad Shah, που φοίτησε στο παλαιότερο αγγλικό σχολείο της Μαλαισίας το Penang Free School ξεκίνησε να εργάζεται στις μαλαισιανές αερογραμμές το 1981 και μετράει 18.365 ώρες πτήσης, δηλαδή θεωρείται ένας χειριστής με πολύ μεγάλη εμπειριά.

Όπως φαίνεται από τα προφίλ που διατηρεί σε μερικά social media, o πιλότος είχε πάθος με τα αεροπλάνα και είχε μάλιστα κατασκευάσει και εξομοιωτή πτήσεων για Boeing 777.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet