Έκανε hacking σε κινητήρες αεροπλάνων!
Κόσμος

Έκανε hacking σε κινητήρες αεροπλάνων!

Ερευνητής κυβερνοασφάλειας φέρεται να παραδέχτηκε στο FBI ότι παρενέβη επανειλημμένα στα συστήματα επιβατικών αεροπλάνων στα οποία ήταν επιβάτης και σε μία περίπτωση άλλαξε για λίγο την πορεία του αεροσκάφους.

Ο Κρις Ρόμπερτς, γνωστός χάκερ και ιδρυτής της οργάνωσης One World Labs, έδωσε δύο καταθέσεις στο FBI τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και παραδέχτηκε ότι εισέβαλε στα συστήματα ψυχαγωγίας αεροπλάνων της Boeing και της Airbus, περίπου 15 με 20 φορές από το 2011 έως το 2014.

Σε μία από τις πτήσεις κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα ελέγχου ισχύος ενός κινητήρα και έδωσε εντολή για άνοδο του αεροπλάνου σε μεγαλύτερο ύψος, με αποτέλεσμα να αλλάξει για λίγο την πορεία του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τον καναδικό ειδησεογραφικό οργανισμό APTΝ, στου οποίου την κατοχή περιήλθε δικαστικό έγγραφο με το περιεχόμενο των καταθέσεων. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο χάκερ μπόρεσε να δώσει εντολή στον κινητήρα μέσω του φορητού υπολογιστή του, του συστήματος ψυχαγωγίας του αεροπλάνου και μιας θύρας Ethernet.

Ο Ρόμπερτς φέρεται να δήλωσε στο FBI ότι εντόπισε ευπάθειες στα συστήματα ψυχαγωγίας των αεροπλάνων Boeing 737-800, 737-900 και 757-200, καθώς και στο Airbus A320.

Ο ίδιος ο Ρόμπερτς διαβεβαίωσε ωστόσο στο περιοδικό Wired ότι ουδέποτε παρενέβη στα αεροπλάνα, αλλά απλώς παραβίασε το σύστημα ψυχαγωγίας και παρακολούθησε την κίνηση στο εσωτερικό δίκτυο.

Ο χάκερ είχε ακόμα μια περιπέτεια με το FBI τον Απρίλιο, όταν απομακρύνθηκε από πτήση της United Airlines μετά την προσγείωσή της στη Νέα Υόρκη και ανακρίθηκε για τέσσερις ώρες. Αιτία ήταν ένα «αστείο» που είχε κάνει στο Twitter λέγοντας ότι μπορεί να κάνει τις μάσκες οξυγόνου να πέσουν στη διάρκεια της πτήσης.

Εκπρόσωπος της United επιβεβαίωσε αργότερα ότι αιτία της κράτησης ήταν τα tweet του Ρόμπερτς, διαβεβαίωσε όμως ότι τα συστήματα ελέγχου πτήσης δεν είναι δυνατόν να παραβιαστούν με τις μεθόδους που περιέγραψε ο ερευνητής κυβερνοασφάλειας.

Λίγες μέρες αργότερα, η United εμπόδισε τον Ρόμπερτς να επιβιβαστεί σε πτήση της από το Κολοράντο στο Σαν Φρανσίσκο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί δίωξη στον χάκερ.

Υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης είχε παλαιότερα προειδοποιήσει ότι ορισμένα επιβατικά αεροσκάφη είναι ευάλωτα σε παραβίαση μέσω των ασύρματων δικτύων τους.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet