Έσεξ: Κύκλωμα σωματεμπορίας πίσω από το «φορτηγό της φρίκης»;
Κόσμος

Έσεξ: Κύκλωμα σωματεμπορίας πίσω από το «φορτηγό της φρίκης»;

Η ταυτοποίηση των 39 σορών που εντοπίστηκαν σε κοντέινερ φορτηγού στο Έσεξ είναι η προτεραιότητα της βρετανικής αστυνομίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από την υπόθεση κρύβονται κυκλώματα σωματεμπορίας.

Πιθανότερο σενάριο είναι το φορτηγό να ξεκίνησε από τη Βουλγαρία και εκεί να επιβιβάστηκαν οι 39 άνθρωποι και να πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι πάγωσαν μέχρι θανάτου μέσα στο φορτηγό ψυγείο.

«Η θερμοκρασία μπορεί να είναι τόσο χαμηλή που να φθάνει τους -25 βαθμούς Κελσίου, όταν μεταφέρονται κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά και να προκαλέσει αρκετά γρήγορα τον θάνατο ανθρώπων», υποστηρίζει στη βρετανική εφημερίδα «Mirror» ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA), Ρίτσαρντ Μπέρνετ και προσθέτει: «Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύα… Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα».

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι το φορτηγό ξεκίνησε το ταξίδι από τη Βάρνα. Στη Βρετανία έφτασε με πλοίο από το λιμάνι του Zeebrugge, στο Βέλγιο. Το πλοίο μετέφερε «το φορτηγό του θανάτου» στο Γκρέις, στο Έσεξ.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς το μεγάλο όχημα πέρασε από διάφορες χώρες, μέχρι να φτάσει στο βελγικό λιμάνι και από εκεί στη Βρετανία. Το ερώτημα είναι αν πραγματοποιήθηκε έλεγχος, ειδικότερα όταν το φορτηγό πέρασε τα σύνορα του Βελγίου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι 39 άνθρωποι να φορτώθηκαν στο ψυγείο εντός της βελγικής επικράτειας.

Τις τελευταίες ώρες, φαίνεται να ενισχύεται το σενάριο περί σωματεμπορίας. Σύμφωνα με όσα διαμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον, λαμβάνει ολοένα και περισσότερες ενημερώσεις που δείχνουν ότι η έρευνα εστιάζει πλέον στο trafficking. Οι βρετανικές αρχές, μάλιστα, ερευνούν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Η έρευνα, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Μεταξύ άλλων, μένει να διαλευκανθεί και πόσο καιρό έμεινε το όχημα στο Βέλγιο.

Το φορτηγό είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας, και ήταν καταχωρημένο σε εταιρεία ιδιοκτησίας μιας Ιρλανδής. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο διατείνεται ότι δεν είναι πιθανό τα θύματα να είναι Βούλγαροι.

Με βάση τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το φορτηγό δεν είχε φανεί στη χώρα από το 2017.

Η αστυνομική διευθύντρια του Έσεξ, Πίπα Μιλς, ανακοίνωσε ότι το φορτηγό και το τρέιλερ όπου εντοπίστηκαν οι σοροί θα μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία για να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των θυμάτων που θα ανασυρθούν.

Ο οδηγός του φορτηγού

Το φως της δημοσιότητας είδαν οι φωτογραφίες του 25χρονου που φέρεται να οδηγούσε το «φορτηγό της φρίκης» που βρέθηκε στο Έσεξ με 39 πτώματα.

Ο Ρόμπινσον, από το Πορταντάουν, συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο. Στο προφίλ του στο Facebook, υπάρχουν φωτογραφίες στις οποίες ποζάρει δίπλα από φορτηγά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρόμπινσον μόλις είχε παραλάβει ένα φορτηγό ψυγείο από το λιμάνι του Έσεξ πριν εντοπιστούν μέσα τα πτώματα. Ο αδερφός του είναι έκπληκτος και δήλωσε στο BelfastLive ότι η οικογένεια δεν έχει νέα από αυτόν και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet