Αίγυπτος: Εκατοντάδες εις θάνατον για έναν αστυνομικό
Κόσμος

Αίγυπτος: Εκατοντάδες εις θάνατον για έναν αστυνομικό

Η Δικαιοσύνη της Αιγύπτου καταδίκασε, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, σε θάνατο εκατοντάδες ισλαμιστές και φιλελεύθερους αντιπάλους της κυβέρνησης της χώρας.

Δικαστήριο στην πόλη Μίνια καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών τον πνευματικό ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλα 680 άτομα που κατηγορούνται για τον θάνατο ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια των ταραχών του καλοκαιριού 2013. Δικαστήριο του Καΐρου έθεσε εκτός νόμου τo αριστερό «Κίνημα της 6ης Απριλίου», κατηγορώντας το για κατασκοπεία.  Το κίνημα θεωρείται πως είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε είδους αντίδραση και διαφωνία μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας φαίνεται να υποστηρίζεται από τη Δικαιοσύνη της χώρας.

Σημαντική είναι και η καταδίκη σε θάνατο του πνευματικού ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντί, 70 ετών, ο οποίος την ημέρα του συμβάντος βρισκόταν σε αστυνομικό τμήμα του Καΐρου. Την περίοδο εκείνη ο Μ. Μπαντί είχε απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στους Αιγυπτίους για τη μη χρήση βίας και την υιοθέτηση ειρηνικών μέσων διαδηλώσεων. «Η ειρηνικότητά μας είναι πιο δυνατή από τις σφαίρες», έλεγε χαρακτηριστικά.

Στα τέλη Μαρτίου 2014, από τον ίδιο δικαστή είχαν καταδικαστεί σε θάνατο 529 οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τελικά, οι καταδίκες για 37 εκ των κατηγορουμένων, ενώ για τους υπολοίπους η εσχάτη των ποινών μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά.

Στον δρόμο προς τις εκλογές

Ο πρώην αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο στρατηγός που ηγήθηκε της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι, αναμένεται να είναι ο νικητής στις εκλογές του επόμενου μήνα. Ο Αμ.Φ. αλ Σίσι κάλεσε τον λαό να  ψηφίσει «για το καλό της Αιγύπτου». Την ίδια στιγμή, οι ισλαμιστές καλούν τους Αιγυπτίους σε αποχή, ενώ μοναδικός αντίπαλος του Αλ Σίσι, είναι ο υποψήφιος της Αριστεράς Χαμντίν Σαμπαχί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet