Αλγερία: Οι γυναίκες διαδήλωσαν ζητώντας την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου
zougla.gr
Κόσμος

Αλγερία: Οι γυναίκες διαδήλωσαν ζητώντας την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου

Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα (9/3) στο Αλγέρι, ζητώντας την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και στο πλαίσιο του φιλοδημοκρατικού κινήματος Χιράκ, που έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στην Αλγερία.

Κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «Βγήκαμε για την αλλαγή, όχι για τη γιορτή», οι συγκεντρωμένες έκαναν πορεία από την οδό Ντιντούς-Μουράντ, τον μεγαλύτερο οδικό άξονα του κέντρου της πόλης, μέχρι την πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, όπου γίνονται οι συγκεντρώσεις του Χιράκ.

Οι γυναίκες φώναζαν συνθήματα κατά του οικογενειακού δικαίου που τις θεωρεί «διά βίου ανήλικες» και υπέρ της ισότητας ανδρών και γυναικών.

Ο οικογενειακός κώδικας που υιοθετήθηκε το 1984 και αναθεωρήθηκε το 2005 βασίζεται εν μέρει στη σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Πολλές οργανώσεις τον θεωρούν αντισυνταγματικό με το σκεπτικό ότι δεν σέβεται την ισότητα μεταξύ των πολιτών, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν επίσης πορτρέτα δολοφονημένων γυναικών καταγγέλλοντας τη βία σε βάρος τους.

Ακούστηκαν ωστόσο και συνθήματα του Χιράκ, όπως ότι ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν τοποθετήθηκε στη θέση αυτήν από τον στρατό και με νοθεία. Προς το τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εκδιώξουν τις γυναίκες από το κέντρο της πόλης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet