Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Τουρκία με τον κορωνοϊό – Ωστόσο συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κύπρο
Κόσμος

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Τουρκία με τον κορωνοϊό – Ωστόσο συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κύπρο

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Τουρκία έχει ξεπεράσει τις 100.000 και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιβάλλει το μέτρο της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί εκνευρισμό σε ΗΠΑ και Ε.Ε. εξαιτίας της προκλητικής της στάσης στη Ν.Α. Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη γειτονική χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 101.790 μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας, ενώ μόνο τις τελευταίες 24 ώρες προκάλεσε 115 θανάτους και 3.116 νέα κρούσματα, με τις συνολικές απώλειες να φτάνουν τις 2.491. Χθες (23/5) πάντως ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου κατ’ οίκον περιορισμού διάρκειας τεσσάρων ημερών σε 31 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Το μέτρο αυτό, για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την κυβέρνηση να έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων κατά της πανδημίας, όπως το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, την απαγόρευση συναθροίσεων και το κλείσιμο πολλών δημόσιων χώρων και καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων.

Εξακολουθεί να προκαλεί με το Γιαβούζ η Άγκυρα 

Η επιστροφή του Γιαβούζ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου σε συνδυασμό με την παρουσία δύο ακόμη τουρκικών σεισμογραφικών στην περιοχή, αποτυπώνουν τις απειλητικές προθέσεις της Άγκυρας που -παρά την υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός- εξακολουθεί να προκαλεί στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Μάλιστα, η παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ που κάλεσε -σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Πρεσβείας της χώρας στη Λευκωσία- την Άγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου».  

«Αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.  Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ. 

Αντίδραση και από τον Ζοζέ Μπορέλ 

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας συζητήθηκε και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να μην κρύβει από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών την απογοήτευσή του και τη δυσαρέσκειά του για την μη εποικοδομητική στάση της Άγκυρας. 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet