Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Καταλονία
Κόσμος

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Καταλονία

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 εκατομμύρια Καταλανοί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ρεκόρ συμμετοχής, καθώς το ζήτημα της ανεξαρτησίας της περιφέρειας υπήρξε μείζον θέμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκήρυξε η ισπανική κυβέρνηση μετά την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας, λόγω του «παράνομου» δημοψηφίσματος τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά του αυτονομιστή Οριόλ Ζουνκέρας, που βρίσκεται στη φυλακή, προηγείται του ενωτικού Κόμματος των Πολιτών, που ακολουθεί με μικρή διαφορά. Τρίτο εμφανίζεται το κόμμα του αυτοεξόριστου αποπεμφθέντος προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος πραγματοποίησε την τελευταία προεκλογική του ομιλία από τις Βρυξέλλες και κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν μέσα από την ψήφο τους μήνυμα επιμονής στην ανεξαρτησία. «Σας ζητώ να ψηφίσετε με τη δέσμευση ότι αν εκλεγώ πρόεδρος, θα εισέλθω στο κτήριο της προεδρίας συνοδευόμενος από το σύνολο της νόμιμης κυβέρνησης που απολύθηκε και αποκεφαλίστηκε από το (άρθρο) 155», ανέφερε στην ομιλία του ο Πουτζδεμόν.

Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα κόμματα πιθανόν θα οδηγηθούν σε συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες πάνω από το 20% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet