ΗΠΑ: Να γίνουν απευθείας συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
Κόσμος

ΗΠΑ: Να γίνουν απευθείας συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα ψυχρό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ξεκινήσουν «απευθείας συνομιλίες» μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση, ωστόσο ο Σ. Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου που οργανώθηκε στο Παρίσι για τον Λίβανο και συμφώνησαν να ξαναβρεθούν αργότερα σήμερα «για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους», ανέφερε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

Μετά το γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων για την Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης του Λιβάνου (GIS) οι δύο υπουργοί ξαναβρέθηκαν σε μια ηλιόλουστη βεράντα του κτηρίου για τον καφέ. Εκτός από τον Τ. Κέρι και τον Σ. Λαβρόφ, παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία. Τις τελευταίες ημέρες η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

Μέλη της αντιπολίτευσης οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Κίεβο

Ελεύθεροι σκοπευτές στο ΚίεβοΣε μια ιδιαίτερα σοβαρή αποκάλυψη προχωρά το Russia Today, η οποία αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τα δραματικά γεγονότα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 80 ανθρώπους.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές, δεν έλαβαν εντολές από τον έκπτωτο πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, αλλά από την αντιπολίτευση, όπως ισχυρίζονται σε καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία τους, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον και ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, Ούρμας Πάετ.

Ο Ο. Πάετ, υποστήριξε ότι διάβασε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η ουκρανική αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές και πως τους ηγέτες των κινητοποιήσεων της πλατείας Ανεξαρτησίας τους προσέλαβε για να σκοτώσουν διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το Russia Today, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας στο Κίεβο, τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς και τις δυνάμεις του Γιανουκόβιτς είχαν φτάσει στο απόγειό τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το περιεχόμενο της υποκλαπείσας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για το θέμα της Ουκρανίας είναι αυθεντικό.

Φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν κυβερνητικό κτήριο στο Ντονέτσκ

Φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν σήμερα το απόγευμα το κτήριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνσή τους από την αστυνομία.

Οι περίπου διακόσιοι διαδηλωτές άνοιξαν τις μπροστινές πύλες και μπήκαν στο κτήριο αψηφώντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό μετά την εκκένωσή του.

Νωρίτερα, στο κτήριο είχε υψωθεί η ουκρανική σημαία, αντικαθιστώντας τη ρωσική που κυμάτιζε σε αυτό από το περασμένο Σάββατο 1 Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν στην ανατολική Ουκρανία οι διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους κατοίκους της περιοχής.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τη Μόσχα, για να δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Μπαρόζο: Η Ε.Ε. προσφέρει 11 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία

Μπαρόζο Βοήθεια στην ΟυκρανίαΈτοιμη να προσφέρει βοήθεια συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ στην Ουκρανία είναι η Ε.Ε., όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, η βοήθεια θα δοθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, μέσω μιας σειράς δανείων και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Το πακέτο –συνδυαστικά- μεταφράζεται σε συνολική βοήθεια τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς με έδρα την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει επίσης να προωθήσει τα εμπορικά πλεονεκτήματα που θα είχε λάβει η Ουκρανία αν είχε υπογράψει την συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. πέρυσι (την οποία απαρνήθηκε ο Γιανουκόβιτς)…» δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο σημειώνοντας ότι αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας Ουκρανίας-ΔΝΤ.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet