Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής λομπίστας της VW για τα πειράματα σε ανθρώπους
Κόσμος

Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής λομπίστας της VW για τα πειράματα σε ανθρώπους

Ο επικεφαλής λομπίστας της Volkswagen Τόμας Στεγκ, εκ των στενότερων συνεργατών του επικεφαλής του Ομίλου της VW, Ματίας Μιούλερ, παύθηκε από τη θέση του «μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση» των πειραμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πιθήκους.

Ο Τόμας Στεγκ είχε αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τα πειράματα. Ο ίδιος διηύθυνε το τμήμα Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων της Volkswagen, στο οποίο άνηκε και ο Χανς-Γκέοργκ Κούστζνιρ, ο οποίος ήταν μέλος του Προεδρείου του χρηματοδοτούμενου από τις VW, Daimler, BMW και Bosch, Ευρωπαϊκού Ομίλου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα της αυτοκίνησης (EUGT). Ο Όμιλος διαλύθηκε το 2017, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό πετρελαιοκίνητων γερμανικών αυτοκινήτων.

Το EUGT είναι το ερευνητικό κέντρο που πραγματοποίησε το 2014 τις έρευνες για την επίδραση του διοξειδίου του αζώτου στην υγεία, με πειράματα σε πιθήκους – ενδεχομένως και σε ανθρώπους, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Τα πειράματα καταδίκασε η Κομισιόν, η Άνγκελα Μέρκελ καθώς επίσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της VW, κατά την διετία 2014-15, ο Κούστζνιρ υπήρξε στενός συνεργάτης του Στεγκ, ο οποίος λίγη ώρα πριν παραιτηθεί δήλωνε στην Bild ότι η εταιρία του «θέλει να αποκλείσει εντελώς τα πειράματα σε ζώα στο μέλλον ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι ανάλογο». Επιπλέον, ο Κούστζνιρ εκπροσωπούσε την VW και στη διαδικασία διάλυσης του EUGT το 2017.

Το βράδυ της Τρίτης, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του για το θέμα, ο Ματίας Μιούλερ δήλωσε ότι η VW είναι έτοιμη να διερευνήσει το έργο του EUGT και να αναλάβει τυχόν ευθύνες της. «Το Σαββατοκύριακο χρειάστηκε για μία ακόμη φορά να μάθουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη. Οι μέθοδοι του EUGT στις ΗΠΑ ήταν λάθος, ήταν ανήθικες και αποκρουστικές. Λυπάμαι που η VW ενεπλάκη στο θέμα ως ένας από τους χορηγούς του EUGT», δήλωσε ο Μιούλερ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε και την – τουλάχιστον προσωρινή – αντικατάσταση του Τόμας Στεγκ από τον Γενς Χάνεφελντ.

Ο Τόμας Στεγκ, πριν ενταχθεί στον Όμιλο της VW ως επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων, υπηρέτησε ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 1998 έως το 2009, πρώτα υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και έπειτα υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet