Αποχώρησαν οι Ρώσοι από βάση πυραύλων στην Κριμαία
Κόσμος

Αποχώρησαν οι Ρώσοι από βάση πυραύλων στην Κριμαία

Έληξε ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα σε βάση εκτόξευσης πυραύλων στη Σεβαστόπολη. Οι ένοπλοι με ρωσικές στρατιωτικές στολές αλλά χωρίς διακριτικά που εισέβαλαν και κατέλαβαν τη βάση αποχώρησαν έπειτα από διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και δεν τραυματίσθηκε κανείς.

Η είδηση της κατάληψης μεταδόθηκε αρχικά από δημοσιογράφο του Reuters ο οποίος βρίσκόταν στο σημείο.

Οι ένοπλοι που φέρονται να είναι Ρώσοι, όπως μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οδηγώντας ένα φορτηγό μπήκαν σε βάση εκτόξευσης πυραύλων της Κριμαίας και την κατέλαβαν αναίμακτα.

Επίσης το BBC αναφέρει ότι δύο δημοσιογράφοι που βρίσκονταν έξω από τη βάση και προσπάθησαν να φωτογραφήσουν το συμβάν ξυλοκοπήθηκαν άγρια από ομάδες πολιτοφυλακής.

Οι γενικότερες εξελίξεις
Τιμοσένκο: Κίνδυνος ανταρτοπόλεμου στην Κριμαία

Για τον κίνδυνο ανταρτοπόλεμου στην περιοχή της Κριμαίας προειδοποίησε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

«Εάν η Κριμαία ενταχθεί στη Ρωσία, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος» προειδοποίησε η Ουκρανή πολιτικός.

Στο περιθώριο των επαφών της με την Άγκελα Μέρκελ στο Δουβλίνο, η Γ. Τιμοσένκο επισήμανε την ανάγκη επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

«Τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φέρει εμφανή αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτελέσματα, μένουν δύο επιλογές: Να προχωρήσουν σε πιο ισχυρές κυρώσεις. Προτείνω μια σειρά μη βίαιων, οικονομικών μέτρων. Η εναλλακτική θα ήταν να παραδοθεί η Κριμαία στη Ρωσία» εξήγησε εν συνεχεία.

«Αν επιτραπεί στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τέτοια στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση της Κριμαίας, τότε πού θα σταματήσει;. Θα πάει τόσο μακριά όσο του επιτρέψουν» κατέληξε.

Ασφυκτικές πιέσεις από τη ρωσική Gazprom

Ισχυρές πιέσεις στην Ουκρανία ασκεί ο ρώσικος ενεργειακός κολοσσός Gazprom, καθώς κατηγορεί το Κίεβο για απλήρωτα συμβόλαια φυσικού αερίου.

Σε σχετική ανακοίνωση που έκανε χθες 7 Μαρτίου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε:

Μίλερ Γκαζπρομ για Ουκρανία«Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Gazprom δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει de facto σταματήσει να πληρώνει για το αέριο. Ή η Ουκρανία θα ρυθμίσει τις καθυστερούμενες οφειλές ή υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στην κατάσταση των αρχών του 2009», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Gazprom.

Με αυτό τον τρόπο, η Μόσχα εντείνει τις πιέσεις στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα, πως η προθεσμία για την αποπληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου έληξε στις 7 Μαρτίου.

Το οφειλόμενο ποσό εικάζεται πως ανέρχεται στα 440 εκ. δολάρια.

ΔΝΤ: «Εντυπωσιασμένο» από την… προθυμία της Ουκρανίας για μεταρρυθμίσεις

«Εντυπωσιασμένο» από την προθυμία για μεταρρυθμίσεις που έχουν εκφράσει οι νέες αρχές της Ουκρανίας, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και επανέλαβε ότι είναι «έτοιμο να βοηθήσει» τη χώρα.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των αρχών, την αίσθηση ευθύνης τους και τη δέσμευσή τους σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στη διαφάνεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη Ρεζά Μογαντάμ, ο οποίος επέστρεψε από το Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ βρίσκεται στην Ουκρανία από την Τρίτη 4 Μαρτίου και αναμένεται να παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και να καθορίσει τις βάσεις για ένα μελλοντικό πρόγραμμα βοήθειας το οποίο έχει ζητήσει η χώρα.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet