Αργεντινή: Σε υψηλά 10ετίας οι γυναικοκτονίες εν μέσω καραντίνας
EPA/David Fernαndez
Κόσμος

Αργεντινή: Σε υψηλά 10ετίας οι γυναικοκτονίες εν μέσω καραντίνας

Ο αριθμός των γυναικών οι οποίες δολοφονήθηκαν εξαιτίας του φύλου τους στην Αργεντινή έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το διάστημα που επιβάλλονται τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε  η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων La Casa del Encuentro. Διαπράχθηκαν περίπου 50 γυναικοκτονίες μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες.

Τρεις από αυτές τις γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Η οργάνωση τονίζει ότι της προξενεί τεράστια ανησυχία όχι μόνο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται, αλλά και η σκληρότητα της βίας που υφίστανται.

«Έχουμε θορυβηθεί. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός σε δέκα χρόνια», τόνισε η Άντα Ρίκο, πρόεδρος της οργάνωσης και διευθύντρια του προγράμματος Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών.

Τα θύματα «ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου ή στραγγαλίζονται», είπε η Ρίκο στο Thomson Reuters Foundation.

Δώδεκα γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά εξαιτίας του φύλου τους στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στην περιφέρεια αυτή εντοπίζονται οι 14 από τις 25 χώρες του κόσμου με τους υψηλότερους δείκτες γυναικοκτονιών στον κόσμο.

Στη μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων της συγκεκριμένης φύσης, δεν ασκείται καν ποινική δίωξη.

Τα δεδομένα στην Αργεντινή συνάδουν με την παγκόσμια τάση αύξησης της βίας εξαιτίας του φύλου ενόσω εφαρμόζεται lockdown, που παγιδεύει γυναίκες στα σπίτια μαζί με αυτούς που τις κακοποιούν, χωρίς να είναι καν σε θέση να ζητήσουν βοήθεια εν μέσω της πανδημίας, επισημαίνουν ειδικοί.

«Είναι απομονωμένη στο σπίτι με αυτόν που της επιτίθεται. Ενίοτε όταν είναι κλεισμένη στο σπίτι δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα», περιέγραψε η Ρίκο.

Με τους τρεις πιο πρόσφατους φόνους, τουλάχιστον 49 γυναίκες προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων μεταξύ της 20ής Μαρτίου και της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με την οργάνωση. Ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών ανερχόταν σε 40 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς. Είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2018.

Οι κλήσεις στον αριθμό 137 για επείγοντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά δύο τρίτα τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι, αφού δόθηκε από τις αρχές στους πολίτες της Αργεντινής η εντολή να μείνουν σπίτι στα μέσα του Μαρτίου.

Η Ρίκο διευκρίνισε ότι ο αριθμός των γυναικοκτονιών υπολογίζεται από το Παρατηρητήριο με βάση τα δημοσιεύματα στον Τύπο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν επειγόντως μέτρα για να ανασχεθεί η «φρικιαστική παγκόσμια ραγδαία αύξηση» της ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας πως για πολλές γυναίκες το να βρίσκονται στα σπίτια τους αποδεικνύεται συχνά το πιο επικίνδυνο πράγμα γι’ αυτές.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αργεντινή ως χθες Δευτέρα 18/5 ανερχόταν σε περίπου 360 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 7.800 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters με βάση κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet