Αυστραλία: Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ
Κόσμος

Αυστραλία: Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ

Οι πυροσβέστες αγωνίζονται σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο διάφορες εστίες πυρκαγιών που μαίνονται γύρω από το Σίδνεϊ, βυθίζοντας στον καπνό την πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας.

Οι πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 400 σπίτια από τις αρχές του Νοεμβρίου στη χώρα. Τώρα εξακολουθούν να μαίνονται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτόρια, της Νότιας Αυστραλίας και του Κουίνσλαντ.

Οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση σχεδόν 140 πυρκαγιών στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων κάποιες μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Τα πιο σοβαρά μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες είναι αυτά που βρίσκονται γύρω από το Σίδνεϊ, στο οποίο ζουν περίπου πέντε  εκατομμύρια άνθρωποι.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε ότι «οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ δύσκολες συνθήκες σε έναν αριθμό πυρκαγιών με μεγάλο μέτωπο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε κοινότητες», προσθέτοντας ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές περιοχές του Σίδνεϊ θα είναι καλυμμένες από πυκνό καπνό.

Εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το Σίδνεϊ ανέβηκε στην 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πόλεων με την πιο σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, την οποία καταρτίζει η Air Visual, ξεπερνώντας το Μουμπάι και τη Σαγκάη.

Οι πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης είναι κάτι το συνηθισμένο στην Αυστραλία, αλλά η φετινή περίοδος των πυρκαγιών άρχισε πολύ νωρίτερα, με ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου πριν ακόμη αρχίσει το καλοκαίρι στη χώρα.

Η κρίση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, καθώς οι επικριτές του δηλώνουν ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με μετεωρολόγους, έχει παρατείνει την περίοδο των πυρκαγιών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet