Βενεζουέλα: 156 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αυτομόλησαν και πέρασαν στην Κολομβία
Κόσμος

Βενεζουέλα: 156 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αυτομόλησαν και πέρασαν στην Κολομβία

Συνολικά 156 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, όπως ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης, την ώρα που η ένταση ανάμεσα στην Μπογοτά και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αυξάνεται.

«Στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας και 10 στην Αράουκα, γνωστοποίησε η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά, χωρίς να διευκρινίσει τους βαθμούς των στελεχών αυτών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περίπου 50 χώρες ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Στις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας υπάγονται 365.315 στελέχη.

Οι πρώτες αυτομολήσεις αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ανακοινώθηκε η αναχώρηση των πρώτων φορτηγών με τρόφιμα και φάρμακα, ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ο Γκουαϊδό μετέβη από την Παρασκευή στην Κολομβία, αψηφώντας τη δικαστική εντολή που του απαγόρευε την έξοδο από την επικράτεια της Βενεζουέλας. Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας αναμένεται να πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που προγραμματίστηκε για σήμερα Δευτέρα στην κολομβιανή πρωτεύουσα.

Το Σάββατο, οι αυτοκινητοπομπές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με το κλείσιμο των συνόρων. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στα σύνορα της Κολομβίας και της Βραζιλίας – χώρας όπου είχε επίσης αποθηκευτεί μέρος της βοήθειας που εστάλη από τις ΗΠΑ – με τη Βενεζουέλα.

Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα. Προέτρεψε δε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet