Βρετανία: «Άκυρη, παράνομη και άνευ αποτελέσματος» η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου
Κόσμος

Βρετανία: «Άκυρη, παράνομη και άνευ αποτελέσματος» η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Παράνομη έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου, την οποία αιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη βασίλισσα στο… παρά ένα του Brexit.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο έχει κάθε δικαίωμα να εξετάσει το συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα, όπως και κάθε πολιτική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η συγκεκριμένη αναστολή των πέντε εβδομάδων είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο κοινοβούλιο, στα θεμέλια της δημοκρατίας και κατά συνέπεια ήταν παράνομη.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αναστολή υπήρξε «παράνομη, άκυρη και άνευ αποτελέσματος». Σύμφωνα με την απόφαση, είναι πλέον στην κρίση του προέδρου του κοινοβουλίου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.    

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, επισημαίνοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να συνεδριάσει χωρίς καθυστέρηση και για τον λόγο αυτό θα ενημερώσει με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος τους ηγέτες των κομμάτων.

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης, ωστόσο, ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες ότι ακόμη και αν η αναστολή κριθεί παράνομη, προτίθεται να υποβάλει εκ νέου το αίτημα. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος ότι ο Τζόνσον πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Σαφέστατα την παραίτηση Τζόνσον ζήτησε στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), της Νίκολα Στέρτζον.

Ο Τζόνσον είχε τονίσει από χθες το βράδυ ότι ακόμη και στην περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, ο ίδιος δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet