Βρετανία: Σε οριακό σημείο η εστίαση – Πάνω από 350.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας
reader.gr
Κόσμος

Βρετανία: Σε οριακό σημείο η εστίαση – Πάνω από 350.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας

Τα εστιατόρια στη Βρετανία αντιμετωπίζουν τεράστια κρίση προσλήψεων, καθώς ετοιμάζονται να ξανανοίξουν πλήρως σε τρεις εβδομάδες, αφού περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της εστίασης χάθηκαν κατά το παρελθόν έτος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη φιλοξενία αντιπροσωπεύουν το 43% του  συνόλου των θέσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, με πολλούς υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους να μετακινούνται στο λιανικό εμπόριο -και άλλοι να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους στην Ευρώπη.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων δήλωσαν στη MailOnline ότι το προσωπικό που είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας προτίμησε μια καλύτερη αμειβόμενη δουλειά σε έναν οργανισμό, ενώ άλλοι είπαν ότι δεν έλαβαν ούτε μία αίτηση σε μια αγγελία που είχαν βάλει για μπάρμαν με μισθό 22.000 ευρώ ετησίως.

Στον αντίποδα, όσοι αναζητούν δουλειά στη φιλοξενία δήλωσαν ότι ήταν ευγνώμονες για την «αφθονία» των διαθέσιμων θέσεων εργασίας αυτή τη στιγμή, αλλά οι ιδιοκτήτες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη μαζική «έξοδο» εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη μετά την πανδημία και μετά το Brexit.

Μεταξύ των αλυσίδων που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη προσπάθεια πρόσληψης είναι η Pizza Express, η οποία προσπαθεί να προσλάβει προσωπικό χιλίων ατόμων, που θα ενταχθεί στα 360 καταστήματά της σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αύξηση μισθών

Οι μισθοί, πάντως, αυξάνονται, τη στιγμή που οι σερβιτόροι λαμβάνουν ως αμοιβή περίπου 15 λίρες την ώρα στη Νοτιοανατολική Αγγλία, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν 30.000 λίρες τον χρόνο, εάν είναι πλήρους απασχόλησης. Πολλοί εργαζόμενοι από την Ανατολική Ευρώπη λέγεται ότι επέστρεψαν στην πατρίδα τους πριν από το τρίτο «λοκντάουν», χωρίς σκοπό να επιστρέψουν στη Βρετανία, επειδή μεγάλο μέρος της βιομηχανίας φιλοξενίας παρέμεινε κλειστό από τότε.

Μία στις πέντε εταιρείες με προσωπικό σε αναστολή υποστηρίζει ότι είναι απίθανο να διατηρήσει όλους τους υπαλλήλους της, σύμφωνα με μια μελέτη της YouGov που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι 4,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι απολύθηκαν τον Φεβρουάριο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet