Β. Γιανουκόβιτς: «Παραμένω ο ηγέτης της Ουκρανίας»
Κόσμος

Β. Γιανουκόβιτς: «Παραμένω ο ηγέτης της Ουκρανίας»

Την πρώτη του εμφάνιση μετά από τις δραματικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία έκανε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το Ντόνετσκ.

«Όπως βλέπετε είμαι ακόμη ζωντανός και παραμένω ο ηγέτης της χώρας» ανέφερε με την εμφάνισή του ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Η χώρα υποφέρει τώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να παραμείνουμε ενωμένοι. Η Ουκρανία δεν έχει πεθάνει. Η κυβέρνησή μου είχε προγραμματίσει πώς να σώσει τη χώρα και τον λαό. Τώρα με την παράνομη κυβέρνηση αυτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί» ανέφερε, εξαπολύοντας επίθεση κατά της τωρινής κυβέρνησης και των ΗΠΑ: «Οι νεοναζί ανέλαβαν δράση με σκοπό να καταλάβουν κυβερνητικές θέσεις. Θέλουν να ξεκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Δύση είναι τυφλή; Έχει ξεχάσει τον φασισμό; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν παράνομα μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που θα προκύψει από το δημοψήφισμα του Μαΐου υα είναι παράνομη».

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ουκρανία – Στήριξη από Παγκόσμια Τράπεζα – Κυρίαρχη η Ρωσία στην Κριμαία

Τα σχέδιά της να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας με το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το 2014 ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου η Παγκόσμια Τράπεζα.

Από τα χρήματα αυτά, τα δύο δισ. δολάρια θα μοιραστουν σε εν εξελίξει σχέδια του οργανισμού με έδρα την Ουάσινγκτον και το άλλο ένα δισεκατομμύριο θα κατευθυνθεί απευθείας στην κυβέρνηση για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Σλάπακ, δήλωσε πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αποπληρωμές χρέους μέσα στο 2014. Το Κίεβο ελπίζει πως θα λάβει τον Απρίλιο την πρώτη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης που διαπραγματεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως η Ουκρανία πρέπει να αποπληρώσει χρέος περίπου 10 δισ. δολάρια ως το τέλος του έτους.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου με τον Μπαράκ Ομπάμα ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ:

«Οι διαφορές με τη Δύση παραμένουν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία για περαιτέρω διαπραγμάτευση» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Σημειώνεται πως η Μόσχα εμμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, η οποία περιλαμβάνει την επιστροφή του Γιανουκόβιτς στην ουκρανική προεδρία και την προκήρυξη εκλογών έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Χάος με καταλήψεις

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει από το κρίσιμο δημοψήφισμα κατά το οποίο θα αποφασιστεί η ένωση ή όχι με τη Ρωσία και το κλίμα στην Κριμαία οξύνεται επικίνδυνα σε πολλές ακόμα περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα την Κυριακή 10 Μαρτίου στη διάρκεια της κατάληψης μιας θέσης του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στην Κριμαία, δήλωσε Ουκρανός αξιωματικός σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν σήμερα τις θέσεις τους στη χερσόνησο καταλαμβάνοντας επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και μια βάση πυραύλων.

Ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται, ανήκει σε μηχανοκίνητο τάγμα του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πήραν από τους Ουκρανούς τα κινητά τηλέφωνά τους και άρχισαν προσπάθειες να πάρουν και τα οχήματα. Δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ της Ουκρανίας μετέδωσε πως φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στη Συμφερόπολη και συγκέντρωσαν το προσωπικό σε μια αίθουσα «προφανώς για να συναντήσει τους νέους διευθυντές του ιδρύματος».

Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, Ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν Ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων. Περίπου 200 στρατιώτες που επέβαιναν σε 14 φορτηγά κινήθηκαν προς το κτήριο γύρω στις 13:30 της Κυριακής 10 Μαρτίου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και απείλησαν να το καταλάβουν εξ εφόδου αν οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν παρέδιδαν τα όπλα τους.

Δήλωση Τιμοσένκο

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια ένοπλη σύρραξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, δήλωσε η Γιούλια Τιμοσένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι σήμερα δεν είναι η Ουκρανία που θα χάσει τη Κριμαία, αλλά όλος ο κόσμος, αν δεν αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, θα χάσει τη σταθερότητα του.

«Όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Το Κρεμλίνο σήμερα έχει κηρύξει τον πόλεμο. Όχι στην Κριμαία. Όχι στην Ουκρανία. Αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γ. Τιμοσένκο.

Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, η πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί στην Ουκρανία σήμερα οι οποίοι να μην προέρχονται από την υπάρχουσα δομή εξουσίας.

Δικαίωμα επιλογής διαβατηρίου υπόσχεται ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

Το δικαίωμα να κατέχουν ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο θα έχουν οι κάτοικοι της Κριμαίας σε περίπτωση προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον φιλορώσο πρωθυπουργό της περιοχής.

Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Κριμαίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Κριμαία θα ενθαρρύνει τη χρήση δύο γλωσσών -της ρωσικής και της κριμαϊκής ταταρικής.

«Δεν θα επιμείνουμε να επιστραφούν τα ουκρανικά διαβατήρια. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη γλώσσα τους. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε (τα δικαιώματα) των Τατάρων της Κριμαίας», είπε ο Σ. Ακσιόνοφ.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet