Β. Κορέα προς ΗΠΑ: Εσείς κηρύξατε πόλεμο
Κόσμος

Β. Κορέα προς ΗΠΑ: Εσείς κηρύξατε πόλεμο

Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα, ενώ ο φραστικός πόλεμος ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν «χτυπά κόκκινο». Λίγες ώρες αφότου αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, συνοδευόμενα από μαχητικά, πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βορείου Κορέας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βορείου Κορέας, Ρι Γιονγ, δήλωσε ότι η Πιονγκιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα.

Και αυτό γιατί «ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα, με την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών».

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρειο Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρειο Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε η Σάντερς.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιλογές στον Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπίσει τη Βόρειο Κορέα αν συνεχιστούν οι προκλητικές της ενέργειες.

Το Σάββατο ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η στόχευση του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ με ρουκέτες είναι αναπόφευκτη, αφότου ο «κύριος σατανικός πρόεδρος» Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν, «άνθρωπο πύραυλο» σε μια αποστολή αυτοκτονίας.

«Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Κορέας να μιλά στον ΟΗΕ. Αν απηχεί τις σκέψεις του ανθρωπάκου πύραυλου, δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter το Σάββατο.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ηγεσία μας δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη και ως εκ τούτου κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρι. «Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου», πρόσθεσε.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη θα απαντηθεί τότε», σημείωσε σε μια απευθείας του αναφορά στο tweet του Τραμπ.

«Με δεδομένη την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ανώτατου ηγέτη της DPRK (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», συνέχισε ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι όλες οι επιλογές των ΗΠΑ βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης πυρηνικών και πυραυλικών όπλων από τη Βόρειο Κορέα και τις απειλές της Πιονγκιάννγκ ότι τα όπλα της έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν τις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Κάλεσμα Πεκίνου για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές

Η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές στην κρίση με τους πυραύλους της Βορείου Κορέας να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην «ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά», εν μέσω αυξανόμενης φιλοπόλεμης ρητορικής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο ανησυχεί η Κίνα ότι ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα στον Τραμπ και στη Βόρεια Κορέα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ πολύπλοκη και ευαίσθητη.

Είναι ζωτικής σημασίας όλοι να εφαρμόσουν αυστηρά, πλήρως και ορθά όλα τα σχετικά με τη Βόρειο Κορέα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Λου, ψηφίσματα τα οποία καλούν τόσο για πιο αυστηρές κυρώσεις όσο και για προσπάθειες να επαναληφθεί ο διάλογος.

Καμία πλευρά «δεν πρέπει να ερεθίσει περαιτέρω την άλλη και να προσθέσει λάδι στη φωτιά της τεταμένης κατάστασης στη χερσόνησο αυτή τη στιγμή», είπε ο Λου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε ότι καμία πλευρά δεν θα συνεχίσει να κάνει πράγματα που ερεθίζουν την άλλη και θα πρέπει, αντίθετα, [όλες οι πλευρές] να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή δοκιμή πυρηνικής βόμβας στις 3 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας έναν νέο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι μπορεί να προχωρήσει σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Αν και η Κίνα έχει οργιστεί με τις επανειλημμένες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, έχει καλέσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να βοηθήσουν να μειωθεί η ένταση αναστέλλοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Λιου Τζιεγί, τόνισε στο πρακτορείο Reuters, έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, ότι η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ γίνεται πολύ επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι η μόνη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις.

«Θέλουμε η κατάσταση να ηρεμήσει. Γίνεται πολύ επικίνδυνη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν», επισήμανε.

«Ελπίζουμε, πραγματικά, ότι (οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα) θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο…Η εναλλακτική είναι μια καταστροφή», πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet