Γάζα: Πέντε νεκροί και 400 τραυματίες
Κόσμος

Γάζα: Πέντε νεκροί και 400 τραυματίες

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν χθες από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και των συγκρούσεων που ξέσπασαν στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Οι διαδηλώσεις ήρθαν μία εβδομάδα μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή. Την 30ή Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης των Παλαιστινίων με αίτημα την επιστροφή των προσφύγων και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους 19 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περίπου 1.400. Επρόκειτο για τον βαρύτερο απολογισμό σε μια ημέρα μετά τον πόλεμο του 2014 μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Χθες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν εκ νέου κοντά στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τα ισραηλινά εδάφη από τον παλαιστινιακό θύλακα, που ελέγχει η Χαμάς. Συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλά σημεία κατά μήκος των συνόρων. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να καλύψει την περιοχή, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα, ιδίως στα ανατολικά των πόλεων Χαν Γιούνες και Γάζα. Ορισμένοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια και «επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές και να παραβιάσουν τον φράχτη ασφαλείας…».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ, ενώ σημειώνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με «μέσα αντιμετώπισης ταραχών και σφαίρες».

Η ισραηλινή πρεσβεία κάνει λόγο για εκστρατεία τρομοκρατίας της Χαμάς, που βρίσκεται υπό την κάλυψη των βίαιων διαδηλώσεων για την παραβίαση των ισραηλινών συνόρων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet