Γαλλία: Η αστυνομία συνέλαβε φίλο του δράστη μετά την επίθεση με μαχαίρι
Κόσμος

Γαλλία: Η αστυνομία συνέλαβε φίλο του δράστη μετά την επίθεση με μαχαίρι

Η αστυνομία συνέλαβε κι ανέκρινε την Κυριακή έναν φίλο του δράστη της χθεσινής επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Η σύλληψη έγινε στο Στρασβούργο, στα ανατολικά της Γαλλίας, ενώ ο συλληφθείς έχει γεννηθεί το 1997. Την ίδια χρονιά είχε γεννηθεί κι ο δράστης.

Έκτακτο συμβούλιο μετά την επίθεση

Έκτακτο συμβούλιο υπηρεσιακών παραγόντων συγκάλεσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, μετά την επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι που σημειώθηκε χθες στο κέντρο του Παρισιού.

«Μετά από την επίθεση στο Παρίσι, συγκάλεσα υπηρεσιακό συμβούλιο, εξετάζοντας την κατάσταση με τις υπηρεσίες ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κολόμπ στο Twitter.

Να υπενθυμίσουμε ότι το βράδυ του Σαββάτου στη γαλλική πρωτεύουσα επικράτησαν κραυγές και πανικός, για ακόμα μια φορά, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς, με αποτέλεσμα να τραυματίσει πέντε ανθρώπους, έναν εξ αυτών ηλικίας 29 ετών θανάσιμα. Οι τέσσερις άνδρες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην ‘Οπερα του Παρισιού, στο 2ο διαμέρισμα, σε μια πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, τοπική ώρα.

Ο άνδρας κατά τη διάρκεια της επίθεσης, επί της οδού Μονσινί, φώναζε «Ο Θεός είναι μεγάλος». Η αστυνομία επενέβη άμεσα και ο άνδρας έπεσε νερκός από τα πυρά των Γάλλων αστυνομικών.

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε» εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο δράστης, αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί στους αστυνομικούς, φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!». Τότε οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν.

Μετά την επίθεση ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι «η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», και επαίνεσε τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

«Για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα» δήλωσε από πλευρά του ο Γάλλο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο «Ζωρζ Πομπιντού», της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει ήδη αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πρακτορείο Amaq.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το  AFP, το οποίο επικαλείται πηγές από τις Αρχές ασφαλείας, ο δράστης είχε γεννηθεί το 1997 στην Τσετσενία. Όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν στους δημοσιογράφους, «η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ξεκίνησε μια έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που λειτούργησε ο δράστης».

Παρότι η ταυτότητα του άνδρα δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή, μια φωτογραφία η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters τον εμφανίζει ως έναν γυμνόστηθο νεαρό άνδρα, με γένια, ο οποίος φορά ένα μαύρο παντελόνι.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet