Γενοκτονία Αρμενίων: Ιστορικά συλλυπητήρια από Ερντογάν
Κόσμος

Γενοκτονία Αρμενίων: Ιστορικά συλλυπητήρια από Ερντογάν

Σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται από πολλούς παρατηρητές ως ιστορική, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συλλυπήθηκε τους εγγονούς των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον και επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκική Δημοκρατία.

Τα συλλυπητήρια δόθηκαν μέσω γραπτής ανακοίνωσης, σε εννέα γλώσσες, προς τους Αρμενίους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους Αρμενίους παγκοσμίως, την παραμονή της 99ης επετείου από την έναρξη των σφαγών που έγιναν από την οθωμανική κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Συλλυπούμεθα τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα. Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες[…] Η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής.

»Η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση από όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο και δεν μπορούν να φτιαχτούν ιεραρχίες στον πόνο, ούτε να συγκριθεί ο πόνος και οι συμφορές. Οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο.

»Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

»Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915 είναι προϋπόθεση για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας. Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στον σημερινό Κόσμο και στην προσπάθεια μας για τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος.

»Το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό. Οι λαοί της Ανατολίας που έζησαν μαζί για αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών διαφορών, έχουν αποκτήσει κοινές άξιες σε κάθε τομέα, από την τέχνη μέχρι τη διπλωματία, από τη διοίκηση του κράτους μέχρι το εμπόριο και σήμερα έχουν την ίδια ικανότητα να δημιουργούν το κοινό μέλλον τους και να συζητούν από κοινού τις απώλειες και τις συμφορές του παρελθόντος με σοβαρότητα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet