Γερμανία: Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη – Στην αντιτρομοκρατική εισαγγελία οι έρευνες
REUTERS/RALPH ORLOWSKI
Κόσμος

Γερμανία: Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη – Στην αντιτρομοκρατική εισαγγελία οι έρευνες

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα για τις αιματηρές επιθέσεις σε δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χάναου της κεντρικής Γερμανίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης, Πέτερ Μπόιτ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν ρατσιστικό κίνητρο. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δράστης ήταν ένας Γερμανός πολίτης 43 ετών. Η εφημερίδα «Bild» έχει μεταδώσει νωρίτερα ότι ο φερόμενος ως δράστης και η μητέρα του εντοπίστηκαν νεκροί στο σπίτι του με τραύματα από σφαίρες. Σύμφωνα με τον Μπόιτ, ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα, καθώς ήταν σκοπευτής.

Η αντιτρομοκρατική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ανέλαβε την έρευνα για την επίθεση καθώς πρόκειται για ένα πιθανόν «ρατσιστικό έγκλημα». «Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέλαβαν την έρευνα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό, εξτρεμιστικό παρελθόν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Η «Bild» έγραψε ότι ορισμένα από εννέα συνολικά θύματα στα δύο μπαρ ήταν κουρδικής καταγωγής.

Οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν όντως ο δράστης είχε αφήσει επιστολή στην οποία προανήγγειλε τα εγκλήματά του, κάτι το οποίο έχει μεταδώσει η «Bild», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις πηγές της.

Ο Πίτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πρόκειται «για ένα μανιφέστο 24 σελίδων», που μαρτυρά «το μίσος (του δράστη) προς τους αλλοδαπούς και τους μη λευκούς». Όπως έγραψε στο Twitter o Νόιμαν, o δράστης υποστήριζε ότι «παρακολουθείται όλη του τη ζωή από τις μυστικές υπηρεσίες» και περιγράφει τον εαυτό του «κατ’ επιλογή εργένη», ομολογώντας ότι «ποτέ δεν είχε σχέση με γυναίκα».

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι με τους ανθρώπους στη Χάναου όπου διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα» έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερ. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και την ελπίδα για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένη» από τις επιθέσεις. «Σήμερα το πρωί με πολλή θλίψη σκέφτομαι τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους απευθύνω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια. Σήμερα μοιραζόμαστε το πένθος σας», έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «τραγωδία», λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους της στις Βρυξέλλες. «Η παράλογη απώλεια ανθρώπινων ζωών αποτελεί τραγωδία, ανεξαρτήτως του πού συμβαίνει» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Την «απέραντη θλίψη» του και την «πλήρη υποστήριξη προς τη Γερμανία μπροστά σ’ αυτή την τραγική επίθεση» εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα και στις πενθούσες οικογένειες. Είμαι στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ σε αυτή τη μάχη για τις αξίες μας και την προστασία των δημοκρατιών μας», έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε μήνυμά του που ανέβασε στo Twitter.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet