Γκρίνιες στην Ευρωζώνη για τη “χαλαρή” στάση της Κομισιόν έναντι της Ελλάδος
Κόσμος

Γκρίνιες στην Ευρωζώνη για τη “χαλαρή” στάση της Κομισιόν έναντι της Ελλάδος

Χώρες της Ευρωζώνης κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δίνει στην Ελλάδα ψεύτικες ελπίδες για επιπλέον βοήθεια με λιγότερες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, κάποιες σκληροπυρηνικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγορούν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ότι «θολώνουν το μήνυμά τους», παίζοντας τον ρόλο του «καλού μπάτσου».

Ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν ότι οι πιστωτές θα είχαν επιτύχει πιο γρήγορα αποτελέσματα εάν οι θεσμοί (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) παρουσιάζαν ένα πιο συνεκτικό και αυστηρό μέτωπο.

«Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει κακό ρόλο» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος από κυβέρνηση χώρας της Ευρωζώνης.

«Ορισμένοι στην Αθήνα πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να λάβουν χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις και επικαλούνται τον Γιούνκερ, την επιτροπή και τον Μοσκοβισί, λέγοντας ότι στηρίζουν την άποψή τους» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Πιστεύουν ότι ο Γιούνκερ θέλει να μείνουν στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα» τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ανάμεσα στους «δυσαρεστημένους» με τις διαπραγματευτικές τακτικές της Ευρωζώνης είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία. Ακόμα και η Γαλλία «άρχισε να ενοχλείται», πρόσθεσε η πηγή. Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, καμία χώρα δεν έχει εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι ένα Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Αξιωματούχοι χωρών της Ευρωζώνης τον κατηγορούν ότι απλώς δεν επιθυμεί μία διάσπαση της Ευρωζώνης όσο εκείνος είναι πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά επιμένουν ότι δεν είναι εκείνος που θα λάβει την τελική απόφαση.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει πει ότι ορισμένες φορές του δίνεται η εντύπωση ότι οι δηλώσεις του για την Ελλάδα παρερμηνεύονται. «Μερικές φορές μου δίνεται η εντύπωση ότι όταν λέω ξανά και ξανά ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, ότι μπορεί να την αποτρέψω» δήλωσε στο MNI. «Δεν είμαι ο μόνος παίκτης» είπε. «Επομένως, τάσσομαι ανοιχτά υπέρ των Ελλήνων, αλλά μερικές φορές οι Έλληνες κάνουν τις ζωές των φίλων τους πολύ δύσκολες» ανέφερε.

Παράλληλα, το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του «κακού μπάτσου», με την ΕΚΤ να παραμένει ουδέτερη, αν και πιο κοντά στις απόψεις του ΔΝΤ, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet