Γουατεμάλα: 99 νεκροί από την έκρηξη ηφαιστείου – Φόβοι για τους 200 αγνοούμενους
Κόσμος

Γουατεμάλα: 99 νεκροί από την έκρηξη ηφαιστείου – Φόβοι για τους 200 αγνοούμενους

Πάνω από 99 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες το έργο τους για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες εκρήξεις, μικρότερης κλίμακας από αυτή της Κυριακής. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει στους 200 και εικάζεται ότι πολλοί από αυτούς δεν πρόκειται ποτέ να εντοπιστούν.

«Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα(…) νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», τόνισε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας και προειδοποίησε για τον μεγάλο κίνδυνο κατολισθήσεων που υπάρχει μετά και από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Στο ηφαίστειο, από τον κρατήρα του οποίου συνεχίζει να υψώνεται μια στήλη καπνού και τέφρας, συνέχιζαν να ακούγονται τέσσερις ως πέντε λιγότερο ισχυρές εκρήξεις την ώρα την Τετάρτη.

Το βράδυ της Τρίτης, μια ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο προκάλεσε ξανά πανικό σε κατοίκους που είχαν μόλις επιστρέψει στα χωριά τους. Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έσπευσαν επίσης να απομακρυνθούν από την περιοχή γύρω από τον κώνο, πριν λάβουν την άδεια το πρωί της Τετάρτης να ξαναρχίσουν να επιχειρούν για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους στη ζώνη που κατέκαψαν ποτάμια λάβας.

Από τα 99 πτώματα, έχουν αναγνωριστεί μόλις τα 28 μέχρι σήμερα.

Η έκρηξη της Κυριακής είχε επίσης συνέπεια να τραυματιστούν 46 άνθρωποι, ενώ εξώθησε τις Αρχές να απομακρύνουν από τις εστίες τους 12.089 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (CONRED). Από την καταστροφή έχουν πληγεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εβδομήντα δύο ώρες μετά την τραγωδία οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες έμοιαζαν όλο και πιο ισχνές, όπως δήλωσε ο Σέρχιο Καμπάνιας, ο διευθυντής επιχειρήσεων της CONRED, αλλά επέμεινε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Άνθρωποι που επλήγησαν από την καταστροφή εκφράζουν στα social media την αγανάκτησή τους για την παθητικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Τζίμι Μοράλες, επισημαίνοντας ότι, παρά τις διεθνείς προσφορές για βοήθεια, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση περιμένει να δοθεί το πράσινο φως από την CONRED, η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Στο Φουέγο είχε ήδη σημειωθεί μια έκρηξη τον Ιανουάριο του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το προηγούμενο «ξύπνημα» του ηφαιστείου είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση περίπου 10.000 ανθρώπων που ζούσαν στα χωριά στη νότια πλαγιά του κολοσσιαίου ορεινού όγκου.

Στη Γουατεμάλα είναι ενεργά άλλα δύο ηφαίστεια, το Σαντιαγκίτο (δυτικά) και το Πακάγια (20 χλμ. νότια της πρωτεύουσας). Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια ζώνη όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet