Γυναίκες-θύματα μίας ανείπωτης θηριωδίας
Κόσμος

Γυναίκες-θύματα μίας ανείπωτης θηριωδίας

Αγνοούνται ακόμη οι 190 από τις μαθήτριες που απήχθησαν από το Κυβερνητικό Γυμνάσιο Θηλέων, στην πόλη Τσιμπόκ της Νιγηρίας, όταν βαριά οπλισμένοι άντρες εισέβαλαν στον γυναικείο κοιτώνα μέσα στη νύχτα και «φόρτωσαν» 230 κορίτσια σε οχήματα, τη Μ. Δευτέρα. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αλλά το πιο ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με το CNN, ότι κανείς δεν δείχνει ιδιαίτερα σοκαρισμένος. «Ολόκληρη η κοινότητα συμπάσχει με τους γονείς», είπε στο αμερικανικό κανάλι η διευθύντρια του σχολείου Ασάμπε Κουαμπούρα, «αλλά ο κόσμος στα χωριά δεν έχει εκπλαγεί».

Δυστυχώς, η πάμπτωχη αυτή γωνιά της Νιγηρίας, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, βιώνει συχνά παρόμοια περιστατικά βίας. Τους τελευταίους 11 μήνες οι επαρχίες Μπόρνο, Γιόμπε και Ανταμάουα έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των επιθέσεων από την Μπόκο Χαράμ. Η ισλαμιστική αυτή οργάνωση τοποθετεί βόμβες σε εκκλησίες και τζαμιά, απαγάγει γυναίκες και παιδιά και δολοφονεί πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Τα θύματα των απαγωγών, οι οποίες έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο, συνήθως γίνονται σκλάβοι του σεξ ή μαγείρισσες και σπανίως δολοφονούνται.

Η βία της Μπόκο Χαράκ προκάλεσε τον θάνατο 1.500 ατόμων τους τρεις πρώτους μήνες του 2014, κυρίως στη βόρεια Νιγηρία. Στόχος της οργάνωσης είναι να επιβάλει τον νόμο της σαρία στη Νιγηρία, όπου ο βορράς είναι κυρίως μουσουλμανικός ενώ ο νότος χριστιανικός.

Ο νιγηριανός στρατός πολεμά την Μπόκο Χαράμ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν και τις δυο πλευρές: την Μπόκο Χαράμ για αδιάκριτες επιθέσεις και τον στρατό για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε προηγούμενες απαγωγές, τα θύματα εντοπίστηκαν να εργάζονται σε φάρμες. Πολλές κοπέλες ήταν έγκυοι ή είχαν αποκτήσει μωρά ως αποτέλεσμα βιασμού.

Το κύμα απαγωγών ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 όταν ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου ανακοίνωσε σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ότι οι απαγωγές θα αποτελούσαν μέρος της στρατηγικής του, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας αρπάζουν τις γυναίκες και τα παιδιά των μελών της οργάνωσης. Τα θύματα, πρόσθεσε, θα ξεκινούν μια νέα ζωή ως «δούλες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet