Δακρυγόνα έξω από τον Λευκό Οίκο – Λεηλασίες κοντά στο Λος Άντζελες
REUTERS/JONATHAN ERNST
Κόσμος

Δακρυγόνα έξω από τον Λευκό Οίκο – Λεηλασίες κοντά στο Λος Άντζελες

Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αστυνομία το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· πρωί της Δευτέρας 1/6 ώρα Ελλάδος) προκειμένου να διαλύσει συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, ενώ επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Ουάσιγκτον.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολήν της δημάρχου.

REUTERS/ERIN SCOTT

Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα η δήμαρχος της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, Μιούριελ Μπάουζερ, την επομένη μιας νύχτας που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας, η απαγόρευση ισχύει από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας». Η ίδια ανέφερε ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.

Eμπόλεμη ζώνη θυμίζουν πολλές πόλεις στις ΗΠΑ. Διαδηλώσεις, δακρυγόνα, επεισόδια και απαγόρευση κυκλοφορίας. Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στο μεταξύ στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες. Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο, ενώ αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.

REUTERS/KYLE GRILLOT

Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού. Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.

Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, μετά τις διαδηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες ταραχές.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, DPA

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet