Δεκάδες πρόσφυγες νεκροί από ασφυξία σε φορτηγό στην Αυστρία
Κόσμος

Δεκάδες πρόσφυγες νεκροί από ασφυξία σε φορτηγό στην Αυστρία

Τραγικό θάνατο, κατά τις πρώτες ενδείξεις από ασφυξία, βρήκαν έως και 50 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν νεκροί μέσα σε σταθμευμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο κρατιδίου της ανατολικής Αυστρίας που συνορεύει με την Ουγγαρία.

Το φορτηγό είχε ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας και η ουγγρική αστυνομία συνεργάζεται με την αυστριακή για τον εντοπισμό του οδηγού του οχήματος, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Γιάνος Λαζάρ εξαπέλυσε και πάλι μύδρους κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν είναι ικανή να ελέγξει την είσοδο προσφύγων. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι η Ε.Ε. είναι ανίκανη να υπερασπιστεί τα σύνορά της» δήλωσε ο Λαζάρ σε συνέντευξη Τύπου -επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν, μέσω Ουγγαρίας, στη δυτική Ευρώπη ενδέχεται να φθάσει τις 300.000 έως τα τέλη του έτους.

Το φορτηγό, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν 20 έως 50 πτώματα, βρισκόταν σε χώρο στάθμευσης στο συνοριακό κρατίδιο Μπούργκενλαντ (ανατολική Αυστρία), δήλωσε ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

«Αυτό το δράμα μάς επηρεάζει όλους» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός, προσθέτοντας πως «οι διακινητές είναι εγκληματίες». Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς πέθαναν οι πρόσφυγες ή πότε.

Το κρατίδιο του Μπούργκενλαντ συνορεύει με την Ουγγαρία, η οποία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών. Η πορεία των προσφύγων στον «βαλκανικό διάδρομο» ξεκινά από το Αιγαίο και καταλήγει στην Ουγγαρία. Την Τρίτη, ο αριθμός που πέρασε στην Ουγγαρία από τη Σερβία έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ των 2.500 ανθρώπων.

Η τραγική είδηση ήλθε καθώς στη Βιέννη λαμβάνει χώρα σύνοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την προσφυγική κρίση -παρουσία της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι όλοι έχουν «συγκλονιστεί» από την είδηση του θανάτου των μεταναστών.

«Αυτό μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα το ζήτημα της μετανάστευσης και [αυτό να γίνει] σε ευρωπαϊκό πνεύμα, γεγονός που σημαίνει πνεύμα αλληλεγγύης, κα να βρούμε μία λύση» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μιλώντας πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε ότι η χώρα του ενδέχεται να υιοθετήσει πιο σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών, μεταξύ των οποίων «πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα», εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια ενιαία απόκριση στο ζήτημα.

«Δεν πρέπει να ισχυριζόμαστε ότι μόνον η Ιταλία και η Ελλάδα επηρεάζονται» δήλωσε μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ORF.

Η Σερβία και η ΠΓΔΜ υπογράμμισαν από τη Βιέννη ότι η Ε.Ε. πρέπει να συγκροτήσει σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων στην Ευρώπη. Η Αυστρία κατήγγειλε ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει να δώσει επαρκή προσοχή στους μετανάστες που εισέρχονται στα δυτικά Βαλκάνια, και η Γερμανία κάλεσε εκ νέου στην ίση κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που κινδυνεύουν από συρράξεις, καταστολή και πείνα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής προσπαθούν, ακολουθώντας το «βαλκανικό διάδρομο», να φθάσουν στις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.

Περισσότεροι από 28.300 πρόσφυγες έχουν αιτηθεί άσυλο στην Αυστρία το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι περισσότεροι εκ των οποίων προερχόμενοι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα 107.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός-ρεκόρ, πέρασαν τα σύνορα της Ευρώπης. Μόνο την Τετάρτη πέρασαν στη Σερβία 3.000 άνθρωποι.

«Εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, ουδείς μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει λύση» δήλωσε από τη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναμένει ότι 3.000 άνθρωποι θα περνούν καθημερινά τους επόμενους μήνες στην επικράτεια της ΠΓΔΜ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει δημόσια αντίδραση εάν μόνο λίγες χώρες δεχθούν τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων: «Είμαι σίγουρος ότι χωρίς ίση κατανομή κινδυνεύουμε με αντιδράσεις στα κράτη που θα απορροφήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων» ανέφερε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet