Δεν λάβαμε προειδοποιήσεις από την Τουρκία, λέει ο Ρώσος πιλότος
Κόσμος

Δεν λάβαμε προειδοποιήσεις από την Τουρκία, λέει ο Ρώσος πιλότος

Ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού μαχητικού που κατερρίφθη από την Τουρκία δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι το αεροσκάφος δεν είχε λάβει προειδοποιήσεις από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία πριν την κατάρριψή του. Eίπε, επίσης, ότι το ρωσικό μαχητικό δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο πιλότος Κόνσταντιν Μουράβκιν είπε ότι το μαχητικό πετούσε πάνω από συριακό έδαφος.

Ο δεύτερος πιλότος διασώθηκε την Τετάρτη από Ρώσους και Σύρους κομάντο και μεταφέρθηκε στη βάση της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία.

Νωρίτερα, ο τουρκικός στρατός φέρεται να έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγονται οι πιλότοι των F-16 της να προειδοποιούν το ρωσικό μαχητικό πριν το καταρρίψουν. Συγκεκριμένα, ακούγεται μία φωνή στα αγγλικά να προειδοποιεί τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού να λέει: «Αλλάξτε άμεσα την πορεία προς Νότο». «Σας μιλά η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προσοχή. Πλησιάζετε σε τουρκικό εναέριο χώρο» προειδοποιεί η φωνή. Το ηχητικό μήνυμα μεταδόθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η προειδοποίηση επαναλαμβανόταν κάθε 30 δευτερόλεπτα, επί πέντε λεπτά, αλλά αγνοήθηκε από τους χειριστές του ρωσικού SU-24.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι εστάλησαν προειδοποιήσεις και φέρεται να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα της ηχογράφησης.

Εν τω μεταξύ, πόλεμος δηλώσεων ακολουθεί την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από πυρά τουρκικού F-16 στη μεθόριο με τη Συρία, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια και να εγκαλεί ανοιχτά πλέον την Τουρκία για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τις κατηγορίες Πούτιν «για πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» και τη δήλωση Μεντβέντεφ για «ντε φάκτο προστασία του Ισλαμικού Κράτους», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλά για προσχεδιασμένη πρόκληση πίσω από την κατάρριψη του SU-24. Τονίζει δε ότι θα ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των τρομοκρατών, λέγοντας επίσης ότι δεν είναι μυστικό ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την τουρκική επικράτεια.

«Τρέφουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι αυτή η πράξη δεν ήταν εκ προθέσεως. Μοιάζει πάρα πολύ με προσχεδιασμένη πρόκληση» δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το Russia Today, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν επικοινώνησε μέσω της κατάλληλης οδού με τη Ρωσία σχετικά με τα γεγονότα και επικαλούμενος παράλληλα πλάνα από το επεισόδιο και άλλα στοιχεία.

Η Μόσχα θα επανεξετάσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα, είπε ο Λαβρόφ, για να συμπληρώσει όμως, κρατώντας ισορροπίες, πως «δεν πρόκειται να κηρύξουμε πόλεμο στην Τουρκία, οι σχέσεις μας με την τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει».

Παράλληλα, εκ μέρους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι δεν προγραμματίστηκε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, σε ωριαία τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου«ο Ρώσος υπουργός δεν συμφώνησε σε καμία από τις πολλές προτάσεις να συναντηθούν».

Πληροφορίες από την Τουρκία επιμένουν πάντως ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία ειπώθηκε ότι ενδέχεται να συναντηθούν κατά τη σύνοδο το ΟΑΣΕ σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι, την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε κατηγορήσει τη Μόσχα «για επιθέσεις κατά των Τουρκομάνων» στο έδαφος της Συρίας που προηγήθηκαν της κατάρριψης.

Απαντώντας, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο δεν κατοικείται μόνο από Τουρκομάνους. Στην περιοχή βρίσκονται εκατοντάδες ξένοι μαχητές που συνδέονται με γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και στοιχεία των υποδομών τους, όπως αποθήκες όπλων και θέσεις διοίκησης, ανέφερε.

«Ρώτησα τον [Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ] Τσαβούσογλου εάν η προσοχή της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή, περιλαμβανομένων των αιτημάτων για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης εκεί, παρακινείται από την επιθυμία της να προστατεύσει τις υποδομές από το να καταστραφούν. Δεν έλαβα καμία απάντηση σε αυτό το ερώτημα» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σημειώθηκε λίγο μετά από επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας εναντίον κονβόι μεταφοράς πετρελαίου των τρομοκρατών και εγκαταστάσεων, σημείωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι το επεισόδιο «ρίχνει νέο φως» σε αυτό το ζήτημα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τη ρωσική θέση ότι το μαχητικό δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι ακόμη και αν υπήρχε αλήθεια στις δηλώσεις της Τουρκίας, οι ενέργειές της αντικρούουν τη θέση που είχε εκφράσει η ίδια το 2012, αφότου η Συρία κατέρριψε τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Την εποχή εκείνη ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ότι μικρής διάρκειας εισβολή στον εναέριο χώρου άλλου κράτους δεν δικαιολογεί την κατάρριψη αεροσκάφους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε κατηγορήσει νωρίτερα την Τουρκία για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν «άμεσο οικονομικό συμφέρον» από το εμπόριο πετρελαίου της ISIS. «Οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν ντε φάκτο προστασία του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο Μεντβέντεφ για να συμπληρώσει: «Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των πληροφοριών που διαθέτουμε για άμεσο οικονομικό συμφέρον ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων που σχετίζονται με την προμήθεια πετρελαιοειδών από εργοστάσια που ελέγχονται από την ISIS».

Στην πρώτη αντίδραση μετά την κατάρριψη ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μιλήσει για «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών». «Καταγράφουμε εδώ και καιρό την κίνηση μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία από περιοχές που ελέγχει η ISIS. Αυτό εξηγεί την σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες. Τώρα μάς μαχαιρώνουν στην πλάτη, χτυπώντας τα αεροπλάνα μας που μάχονται την τρομοκρατία» δήλωσε ο Πούτιν, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες.

Την Τετάρτη επανήλθε κατά του Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για ατζέντα ισλαμοποίησης της τουρκικής κοινωνίας που προωθείται σκόπιμα εδώ και αρκετά χρόνια.

Πηγή: in.gr/Ευαγγελία Μπίφη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet