Διαδηλώσεις Ρώσων κατά της «κατοχής» της Κριμαίας
Κόσμος

Διαδηλώσεις Ρώσων κατά της «κατοχής» της Κριμαίας

Πενήντα χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν το Σάββατο 15 Μαρτίου στη Μόσχα κατά της «κατοχής» της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων υποστήριζε την επίσημη γραμμή κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

Η αστυνομία ανέφερε στην αρχή της πορείας ότι οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 3.000.

«Μακριά από την Ουκρανία», «Όχι στον πόλεμο» έγραφαν τα πλακάτ που ανέμιζαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, μαζί με ρωσικές και ουκρανικές σημαίες.

«Όχι σε δημοψήφισμα υπό την απειλή των όπλων» ήταν ένα άλλο σύνθημα αναφερόμενο στην ψηφοφορία για την προσάρτηση στη Ρωσία που διοργανώνεται αύριο στην ουκρανική χερσόνησο

Δήλωση Α. Τουρτσίνοφ

Μιλώντας στη Βουλή ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για τους τρεις θανάτους σε Ντόνετσκ και Χάρκοβο.

«Πράκτορες του Κρεμλίνου» βρίσκονται πίσω από τα αιματηρά επεισόδια στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας σύμφωνα με τον Α. Τουρτσίνοφ.

 

Άτυπο «δημοψήφισμα» από τους φιλορώσους στο Χάρκοβο

Ένταση σημειώθηκε την Παρασκευή 14 Μαρτίου στην ανατολική Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση φιλορώσων ακτιβιστών από το Χάρκοβο ότι θα οργανώσουν την Κυριακή 16 Μαρτίου άτυπο «δημοψήφισμα», την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοίνωνε, μεταξύ άλλων, ότι το Σάββατο 15 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.

Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και πρότειναν «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».

Παρέμβαση Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Γκορμπατσόφ για ΟυκρανίαΣε επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζητά να σταματήσει η «κλιμάκωση» στην ουκρανική κρίση, η οποία οδηγεί σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

«Το πιο σημαντικό είναι να σταματήσει η επικίνδυνη κλιμάκωση, να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τους πολίτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να αποτραπεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος», αναφέρει ο Μ. Γκορμπατσόφ στην επιστολή του αυτή προς την Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Ο Μ. Γκορμπατσόφ απαντούσε σε μια έκκληση που του είχε απευθύνει μέσω της ίδιας εφημερίδας ο Βιτάλι Τρετιακόφ, Ρώσος πρώην αρχισυντάκτης, για να μιλήσει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και να της ζητήσει «να μην εμποδίσει την ειρηνική ένωση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσία».

«Εκπλήσσομαι που δεν γνωρίζετε τη θέση μου για τα γεγονότα στην Ουκρανία», του απάντησε ο Μ. Γκορμπατσόφ.

«Ο Ρώσος πρόεδρος είναι σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με άλλους ηγέτες, μεταξύ αυτών και η Α. Μέρκελ», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να «εμπλακεί» στο θέμα.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet