Διεθνής κατακραυγή για τα χημικά στην Ντούμα – «Ώρα μηδέν» για επίθεση από ΗΠΑ
Κόσμος

Διεθνής κατακραυγή για τα χημικά στην Ντούμα – «Ώρα μηδέν» για επίθεση από ΗΠΑ

Έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έγινε στη Ντούμα στις 7 Απριλίου 2018 θα διεξαχθεί από τον ΟΗΕ, ενώ φαίνεται ότι ΗΠΑ και Γαλλία είναι κοντά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην πολύπαθη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα ληφθούν «μείζονες αποφάσεις», «απόψε ή πολύ σύντομα» για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία.

Η επίθεση με αέριο -πιθανότατα από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ– έγινε στις 7 Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με το γιατρό Ραφαέλ Πιτί, μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), ο οποίος έχει διατελέσει και στρατιωτικός γιατρός, το θανατηφόρο «κοκτέιλ» που χρησιμοποιήθηκε ήταν χλώριο με αέριο σαρίν. Η θεωρία στηρίχθηκε σε φωτογραφίες που του έστειλαν επαφές του στον τόπο της επίθεσης.

Προ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ

Όπως όλα δείχνουν, η Αμερική θα απαντήσει με επίθεση στα χημικά του Άσαντ. Ήδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο κ. Τραμπ με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τις εξελίξεις, έγινε σαφές ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.

Στον ΟΗΕ διεξήχθη κατεπείγουσα συνεδρίαση που ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν να επιδείξουν ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας. Θέλουν να δείξουν επίσης ότι δοκίμασαν όλες τις διπλωματικές οδούς πριν από την ενδεχόμενη καταφυγή στα όπλα.

Η Ουάσινγκτον θέλει κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει εντολή να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση του Σαββάτου στην Ντούμα, τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στον θύλακα της Ανατολικής Γούτας, στα όρια της Δαμασκού.

Τραμπ: «Φρικιαστική» η επίθεση με τοξικά αέρια

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τη «φρικιαστική» επίθεση και διεμήνυσε ότι θα έχει συναντήσεις «με αξιωματικούς του στρατού και με όλους τους άλλους» και «θα λάβουμε μείζονες αποφάσεις μέσα στις προσεχείς 24-48 ώρες», πριν προσθέσει ότι «θα πάρουμε μια απόφαση απόψε ή πολύ σύντομα».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, διαβεβαίωσε ότι δεν αποκλείεται τίποτε όσον αφορά ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κάνει λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν για την επίθεση με χημικά όπλα, καθώς θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς δεν θα μπορούσε να τη διαπράξει «χωρίς την υλική τους υποστήριξη» και προειδοποίησε Δαμασκό, Μόσχα και Τεχεράνη ότι θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».

Πούτιν: Απαράδεκτες και θεωρητικές οι αιτιάσεις για επίθεση με χημικά όπλα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις «θεωρητικές υποθέσεις» περί επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί «με πολύ σχολαστικό τρόπο» τι ακριβώς συνέβη στην πόλη αυτή.

Ο δε Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια τόνισε ότι το αμερικανικό σχέδιο απόφασης περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία» που θα κάνουν «χειρότερα» τα πράγματα: είναι «επικίνδυνο όχι μόνο για τη Συρία, αλλά όλο τον κόσμο, την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής προσκείμενες στην αντιπολίτευση, τα Λευκά Κράνη και τη Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ένωση, πάνω από 40 άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση «με τοξικά αέρια» στην Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή που το καθεστώς οδεύει να ανακαταλάβει πλήρως.

Το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2017, ο Τραμπ έδινε διαταγή να βομβαρδιστεί μια συριακή στρατιωτική βάση σε αντίποινα για μια επίθεση με αέριο σαρίν η ευθύνη για την οποία είχε αποδοθεί ξανά στο συριακό καθεστώς, στο χωριό Χαν Σεϊχούν (βορειοδυτικά), με 80 νεκρούς.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας, που έχει επέμβει από το 2015 στον συριακό πόλεμο, οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τον έλεγχο σε πάνω από τη μισή συριακή επικράτεια, εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350.000 ανθρώπους μέσα σε επτά χρόνια.

Επωφελούμενο επίσης από τη ρωσική υποστήριξη, το καθεστώς κατάφερε εντέλει να πείσει τους τελευταίους αντάρτες να αρχίσουν να αποχωρούν από την Ντούμα, την τελευταία πόλη που παρέμενε υπό τον έλεγχό τους στην Ανατολική Γούτα. Όλος ο υπόλοιπος θύλακας ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, έπειτα από έναν καταιγισμό πυρός στον οποίο, εκτός των άλλων, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.700 άμαχοι, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΟΗΕ: Θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την επίθεση με χημικά, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην Ντούμα της Συρίας, και ζήτησε να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη» πρόσβαση, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε «παρορμητική» στρατιωτική απάντηση.

«Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σοβαρότητα των πρόσφατων κατηγοριών απαιτεί εμπεριστατωμένη έρευνα με χρήση αμερόληπτης, ανεξάρτητης και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και στην αποστολή του να εξακριβώσει τα γεγονότα. Υπογράμμισε ότι οι ερευνητές του ΟΑΧΟ «θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο στις δραστηριότητές τους».

Καταδικάζει ο Ερντογάν την επίθεση με χημικά και απειλεί με «βαρύ τίμημα» – Διαφωνία με τη Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε τους δράστες μιας φερόμενης χημικής επίθεσης που προκάλεσε δεκάδες θανάτους στην ανατολική Γούτα, στη Συρία, λέγοντας ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

«Καταριέμαι εκείνους που διέπραξαν αυτή τη σφαγή, όποιοι κι αν είναι. Εκείνοι που διέπραξαν αυτή τη σφαγή θα πληρώσουν αναπόφευκτα βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν είχε εκφράσει την «ανησυχία» του για το θέμα της επίθεσης σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.

«Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Χθες, είχα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πούτιν, Θα συνεχίσω σήμερα και αύριο να έχω παρόμοιες συνδιαλέξεις», είπε ο Ερντογάν.

Αν και πολλές χώρες υπέδειξαν ως υπεύθυνο για την επίθεση το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιφυλάχθηκε σήμερα να υποδείξει ενόχους. Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι υποψιάζεται «έντονα» το συριακό καθεστώς.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση που έχει σκοπό την ανατροπή του Άσαντ, όμως συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στο συριακό και φαίνεται πιο ανήσυχη για τις δραστηριότητες των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κύπρο για Συρία

Από το λιμάνι της Λάρνακας φέρεται να απέπλευσε αντιτορπιλικό πλοίο με πυραύλους «Τόμαχοκ».

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την επίθεση εναντίον της Συρίας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet