Δολοφόνησαν τον άθεο ακτιβιστή Ρόι στο Μπαγκλαντές
Κόσμος

Δολοφόνησαν τον άθεο ακτιβιστή Ρόι στο Μπαγκλαντές

Ο Αβίτζιτ Ρόι, άθεος Αμερικανός μπλόγκερ ο οποίος καταγόταν από το Μπαγκλαντές, δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους που του επιτέθηκαν με ματσέτες στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε δεχθεί επανειλημμένες απειλές από ισλαμιστές, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το σώμα του Αβίτζιτ Ρόι, δημιουργού του μπλογκ Mukto-Mona (Ελεύθερη Σκέψη) και ένθερμου υποστηρικτή του κοσμικού κράτους στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, βρέθηκε βουτηγμένο στο αίμα.

Η σύζυγός του τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την επίθεση.

«Πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο», διευκρίνισε η αστυνομία.

Το ζευγάρι επέστρεφε με ποδήλατο πους πους από έκθεση βιβλίου όταν δέχθηκε την επίθεση δύο αγνώστων που τους έσυραν στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησαν με ματσέτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη από το 2004 δολοφονία άθεου μπλόγκερ στο Μπαγκλαντές, όπου ισλαμιστικές οργανώσεις ζητούν εδώ και καιρό τη δημόσια εκτέλεσή τους, καθώς και την εισαγωγή νόμου που θα απαγορεύει κάθε γραπτή κριτική του ισλάμ.

Ο πατέρας του μπλόγκερ, που είχε αμερικανική υπηκοότητα, εξήγησε ότι ο γιος του είχε δεχθεί πολλές απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ισλαμιστές οργισμένους από τα κείμενά του.

«Ήταν ένας κοσμικός, ουμανιστής που είχε γράψει περί τα 10 βιβλία», το γνωστότερο από τα οποία είχε τίτλο «Ο Ιός της Πίστης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τη δολοφονία του καταδίκασαν η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Ελευθερίας της Σκέψης Center for Inquiry, καθώς και λογοτεχνικοί κύκλοι.

«Ο δρ Ρόι ήταν ένας αληθινός σύμμαχος, ένας θαρραλέος και ευφραδής υπερασπιστής του ορθού λόγου, της επιστήμης, της ελευθερίας της έκφρασης σε μία χώρα όπου οι αξίες αυτές αποτελούν στόχο βάναυσων επιθέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Center for Inquiry.

Το 2013, ο άθεος μπλόγκερ Αχμέντ Ρατζίμπ Χαϊντέρ είχε δολοφονηθεί επίσης με ματσέτα από άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet