Δυτικοί γιατροί επισκέπτονται τον Kινέζο Νομπελίστα Λιού Σιαομπό
Κόσμος

Δυτικοί γιατροί επισκέπτονται τον Kινέζο Νομπελίστα Λιού Σιαομπό

Γιατροί από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ θα επισκεφθούν τον Κινέζο διαφωνούντα Λιού Σιαομπό που πάσχει από καρκίνο, πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο από πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ενώ η κατάσταση της υγείας του Νομπελίστα της Ειρήνης επιδεινώνεται.

Τρεις πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τουλάχιστον δύο γιατροί θα επισκεφθούν τον 61χρονο αγωνιστή υπέρ της δημοκρατίας, έπειτα από πρόσκληση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται στο Σενιάνγκ.

Παράλληλα, πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι Γερμανός γιατρός, εξειδικευμένος σε περιπτώσεις καρκίνου, βρίσκεται ήδη στο νοσοκομείο. «Μαθαίνουμε ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα. Μας ανησυχεί πολύ αυτό» είπε η ίδια πηγή.

Ο Λιου, 61 ετών, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών το 2009 για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας», αφού βοήθησε στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως «Χάρτα 08» που καλεί σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο διαφωνών αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους αφού διαγνώσθηκε τον Μάιο με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο.

Ωστόσο, φίλοι του Νομπελίστα έχουν κάνει αίτημα να τους επιτραπεί από τις κινεζικές Αρχές να επισκεφθούν για τελευταία φορά τον Λιού Σιαομπό, αίτημα το οποίο απορρίπτει η κυβέρνηση της χώρας.

Μόνο μια μικρή ομάδα συγγενών, μεταξύ αυτών και η σύζυγός του Λιού, Λιού Σία, έχουν καταφέρει να επισκεφθούν τον 61χρονο ακτιβιστή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για την αναφερόμενη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Λιού Σιαομπό.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ζήτησε από την Κίνα να επιτρέψει σε ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ να έχει πρόσβαση στον Λιού Σιαομπό και τη σύζυγό του, τη Λιού Σιά, αλλά η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει, δήλωσε η εκπρόσωπος Ελίζαμπετ Θρόσελ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στο μεταξύ, ο κουνιάδος του Λιού Σιαομπό αρνήθηκε ότι οι γιατροί έχουν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή του Λιού, σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο στον οποίο νοσηλεύεται ο νομπελίστας της ειρήνης, μετά τις φήμες ότι είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει τη θεραπεία.

«Ο Λιού Σιαομπό δεν σταμάτησε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλά επειδή η κατάστασή του είναι σοβαρή και ο όγκος αναπτύσσεται γρήγορα, έπειτα από διαβούλευση κορυφαίων εγχώριων ειδικών η φαρμακευτική αγωγή προσαρμόσθηκε, με τη συναίνεση της οικογένειάς του», αναφέρεται στην επιστολή.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet