Εκκένωση πολιορκούμενων χωριών στη Συρία
Κόσμος

Εκκένωση πολιορκούμενων χωριών στη Συρία

Xιλιάδες άμαχοι και φιλοκυβερνητικοί μαχητές άρχισαν να απομακρύνονται τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από τα χωριά Φούα και Κεφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, δύο κοινότητες που πολιορκούνταν εδώ και τρία χρόνια από αντάρτες και τζιχαντιστές, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Ιχμπαρίγια», όλα τα λεωφορεία και τα ασθενοφόρα που είχαν εισέλθει στις δύο κοινότητες αποχώρησαν από τα χωριά το πρωί, γεγονός που σημαίνει ότι οι οικισμοί πλέον «άδειασαν από αμάχους».

Περίπου είκοσι λεωφορεία αναχώρησαν από τις δύο κοινότητες, κατόπιν μιας συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, και την Τουρκία, υποστηρίκτρια των ανταρτών. Μαχητές και άμαχοι ήταν ορατοί μέσα στα λεωφορεία, όπως και ατομικά τους είδη.

Οι εκκενώσεις αφορούν στο σύνολο των κατοίκων των δύο χωριών, που πρόκειται να μεταφερθούν σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα χωριά Φούα και Κεφράγια, οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά πλειονότητα σιίτες και πιστοί στο καθεστώς, πολιορκούνταν από αντάρτες και την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, τον πρώην συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, που ελέγχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας.

Την Τετάρτη, πάνω στον δρόμο που συνδέει τα δύο χωριά, ένας αξιωματούχος των πολιορκημένων και ένα στέλεχος της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ έδωσαν το έναυσμα για να αρχίσει η επιχείρηση απομάκρυνσης. Οδοφράγματα που εμπόδιζαν τη διέλευση ήρθησαν και 84 λεωφορεία και άλλα οχήματα μπήκαν στις κοινότητες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, συνολικά, περίπου 6.900 άνθρωποι, πολίτες και μαχητές, αποχώρησαν από τα δύο χωριά. Σε αντάλλαγμα, 1.500 κρατούμενοι θα βγουν από τις φυλακές του καθεστώτος.

Στη διάρκεια μιας προηγούμενης επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων, τον Απρίλιο του 2017, δεκάδες κάτοικοι των χωριών Φούα και Κεφράγια είχαν σκοτωθεί σε δρόμο όπου διαπράχθηκε επίθεση βομβιστή-καμικάζι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet