Εκ νέου συνάντηση Τ. Κέρι – Σ. Λαβρόφ
Κόσμος

Εκ νέου συνάντηση Τ. Κέρι – Σ. Λαβρόφ

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Λονδίνο μια συνομιλία «τελευταίας ευκαιρίας» με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την Κριμαία. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την επομένη του θανάτου ένος υποστηρικτή της ενότητας της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική περιοχή της χώρας.

Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, έπειτα από τις συναντήσεις τους στο Παρίσι και τη Ρώμη. Την ώρα που ο Τ. Κέρι αναχωρούσε το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαρτίου από την Ουάσινγκτον, μια υπεύθυνη της αμερικανικής διπλωματίας εξηγούσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «θα επιχειρήσει να λάβει τη δέσμευση (της Ρωσίας) ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σοβαρά σε μια διαδικασία με στόχο να εκτονωθεί η κρίση».

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε επίσης τηλεφωνικά την Πέμπτη 13 Μαρτίου με τον Ρώσο ομόλογό του και του είπε ξεκάθαρα πως «θα υπάρξει κόστος αν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει τις εντάσεις», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο ίδιος ο Τ. Κέρι προειδοποίησε πως «οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι έτοιμες να λάβουν τη Δευτέρα μια σειρά πολύ σοβαρών μέτρων» με στόχο τη Μόσχα για να απαντήσουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου στην Κριμαία και πρόκειται να επικυρώσει την ένωσή της με τη Ρωσία.

«Οι αγορές ίσως δώσουν λύση» λέει η CITI

Πολύ λίγες πιθανότητες δίνει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., η Citigroup στη σημερινή έκτακτη ανάλυση της για την πορεία του ουκρανικού ζητήματος.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Μαρτίου στην Κριμαία θα μπορούσε να αποτελέσει μια κρίσιμη στιγμή στις γεωπολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως. Ενώ εξακολουθούμε να θεωρούμε τον κίνδυνο της στρατιωτικής σύγκρουσης ή τις σημαντικές οικονομικές κυρώσεις ένα ενδεχόμενο με χαμηλές πιθανότητες, οι προσπάθειες για την ενίσχυση της προσωρινής κυβέρνησης της Ουκρανίας θα μπορούσε να διατηρήσει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης σε υψηλό επίπεδο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη, λέει η Citi και συνεχίζει:

Παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσωπήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους, παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία τους. Αναμένουμε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων.

Η αύξηση των εθνοτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέρα από την Κριμαία, ενώ ενδεχόμενη αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει τις ρωσικές ανησυχίες. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και εύθραυστη.

Από τους λίγους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αλλαγή της στάσης της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο, είναι οι πιέσεις στις αγορές.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet