Ελ Σαλβαδόρ: Αποφυλακίστηκε μετά από 18 χρόνια γυναίκα που είχε καταδικαστεί για άμβλωση
Κόσμος

Ελ Σαλβαδόρ: Αποφυλακίστηκε μετά από 18 χρόνια γυναίκα που είχε καταδικαστεί για άμβλωση

Αφού έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια επειδή έκανε άμβλωση, οι Αρχές του Ελ Σαλβαδόρ αποφάσισαν να την αποφυλακίσουν.

Ο λόγος για τη 40χρονη Μαριάνα Λόπες που είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση επειδή είχε κάνει άμβλωση. Πρόκειται για την τέταρτη γυναίκα στη χώρα που καταδικάστηκε στο Ελ Σαλβαδόρ επειδή έκανε άμβλωση.

Η Λόπες ενημερώθηκε για την αποφυλάκισή της από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Ραούλ Λόπες, ο οποίος μετέβη προσωπικά στη φυλακή της Ισάλκο, 60 χλμ. δυτικά του Σαν Σαλβαδόρ.

Η Λόπες είχε καταδικαστεί για φόνο το 2000 για τον τερματισμό μιας κύησης. Η απελευθέρωσή της σήμανε «μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες που καταδικάζονται άδικα από ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχεί το ματσίσμο (σ.σ. η ανδροκρατική αντίληψη με βάση την οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν κατώτερα όντα), η πατριαρχία κι ο μισογυνισμός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Μαρτίνες, δικηγόρος η οποία εκπροσωπεί μια ένωση πολιτών για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης (ACDATEE) στο Ελ Σαλβαδόρ.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο διέταξε να αποφυλακιστεί η Έλσι Ροσάλες, η οποία κρατείτο από τον Αύγουστο. Δικαζόταν για άμβλωση μετά τον θάνατο ενός νεογέννητου εκτός νοσοκομείου.

Τους τελευταίους μήνες, αφέθηκαν ελεύθερες άλλες δύο γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για αμβλώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ.

Τον Φεβρουάριο, η Θεοδώρα Βάσκες, που είχε αποβάλει και καταδικαστεί να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, αποφυλακίστηκε έπειτα από 11 χρόνια εγκλεισμού. Τον Μάρτιο, η Μάιρα Φιγκερόα αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από 15 χρόνια στη φυλακή.

Τον Ιανουάριο, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε απευθύνει έκκληση στις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ να «επανεξετάσουν» τις αποφάσεις σε βάρος 27 γυναικών που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης διότι φέρονταν να έκαναν αμβλώσεις.

Η άμβλωση παραμένει σήμερα παράνομη σε περίπου δεκαπέντε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έξι στη Λατινική Αμερική (Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία). Νομιμοποιήθηκε στην Αργεντινή μόλις στα μέσα του μήνα. Ο νόμος εγκρίθηκε από τη Βουλή με οριακή πλειοψηφία: 129 ψήφους υπέρ, 125 κατά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet