Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Δεν θα μας σταματήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
reader.gr
Κόσμος

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Δεν θα μας σταματήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα μας σταματήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο… Η εποχή εκείνων που αποίκησαν κάθε μέρος και έσφαζαν κάθε έθνος τελείωσε» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Υποστήριξε πως «τα πολιτικά και διπλωματικά λόγια δεν αρκούν για να συγκαλύψουν τις διώξεις που εφάρμοσαν κράτη που θεωρούν τον εαυτό τους μεγάλο και ανίκητο».

«Προσπάθειες εκμετάλλευσης πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάθε χώρα γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαίωμα σε αυτούς τους πόρους, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σύγχρονο αποικισμό» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Βαρεθήκαμε αυτό το παιχνίδι σκιών» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βασίζονται στην αναζήτηση δικαιωμάτων και δικαιοσύνης» ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πού το πάει η Άγκυρα; 

Η νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis έως τις 12 Σεπτεμβρίου σε μια περιοχή όλο και πιο κοντά στη Ρόδο και το Καστελόριζο δεν κατέλαβε τους επιτελείς στην Αθήνα προ εκπλήξεως. Όπως, όμως, παγίως διαμηνύουν από την Αθήνα, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και εφόσον η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει άμεσα την πίεση, βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ε.Ε.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, και μετά την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που τορπιλίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου και δεν ακούει καμία προσπάθεια μεσολάβησης. Το προσπάθησε η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ της είπε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, επεξέτεινε τη NAVTEX για το Oruc Reis, το προσπάθησε εκ νέου ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ., Χάικο Μαας και βρέθηκε μπροστά στο κρεσέντο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το προσπάθησε και ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. 

Εν προκειμένω, η Άγκυρα ανοίγει τη βεντάλια των σχεδιασμών της. Τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες το Oruc Reis θα συνεχίσει να κόβει βόλτες. Στην Αθήνα υπάρχει συναίσθηση ότι μπορεί νέες NAVTEX που θα ακολουθήσουν να είναι όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε μια τουρκική προσπάθεια να «κυκλωθεί» το νησί. Μετά τις 12/9 και με δεδομένο ότι η Σύνοδος Κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 24/9, μένει να φανεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα: μια νέα NAVTEX ή προσωρινή αποκλιμάκωση, για να δοθεί ένα μήνυμα επιφανειακής καταλαγής στους Ευρωπαίους; 

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει αυτές τις μέρες, σήμερα ή αύριο, να λυθεί και ένα ακόμα αίνιγμα. Στις 31/8 έληγε η ημερομηνία για την παραχώρηση εξορυκτικών αδειών σε περιοχές νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου και νοτιανατολικά της Κρήτης. Στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα αποτυπωθεί, αυτές τις μέρες, αν εν τελεί η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση, ασχέτως αν οι άδειες αυτές μπορεί και να μην ενεργοποιηθούν ποτέ. 

Η έντονη ενόχληση του Ταγίπ Ερντογάν για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο, στο μεταξύ, τον οδηγεί και σε ευθείες, προσωπικές επιθέσεις έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Εμμανουέλ Μακρόν. Είναι σαφές ότι η Τουρκία βλέπει ένα ελληνογαλλικό μέτωπο στην περιοχή, την ώρα που Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής τους σχέσης, όπως η προμήθεια αεροσκαφών Rafale που μπορεί να είναι στα σκαριά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet