Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων και συντονισμός με Μ. Ανατολή για το προσφυγικό
Κόσμος

Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων και συντονισμός με Μ. Ανατολή για το προσφυγικό

Σε σειρά αποφάσεων με φόντο την προσφυγική κρίση κατέληξαν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση: Οι ηγεσίες δεσμεύτηκαν σε χορήγηση 1 δισ. ευρώ σε οργανισμούς του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συνεργασία και υποστήριξη Λιβάνου και Ιορδανίας, συνεννόηση με την Τουρκία, ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και άμεση -μέχρι τον Νοέμβριο- δημιουργία «hot spot» σε Ελλάδα και Ιταλία.

Επιβεβαιώνουν οι «28» την τήρηση τόσο της Σένγκεν όσο και του Δουβλίνου.

Η συνεδρίαση έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. «Τα μέτρα που αποφασίσαμε δεν θα τερματίσουν την κρίση, αλλά είναι τα απαραίτητα βήματα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε μετά τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε «εξαιρετικό» κλίμα και πως ήταν λιγότερο τεταμένη από ό,τι προβλεπόταν.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων των «28» βρίσκεται η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με επιπλέον πόρους για την Frontex, EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και Europol μεπροσωπικό και μέσα από τα κράτη-μέλη.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν επίσης σε άμεση σύσταση δημιουργίας κέντρων ταυτοποίησης, καταγραφής, και λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων προσφύγων και μεταναστών -τα λεγόμενα hot spot- με παράλληλη διασφάλιση «μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης» το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι «28» αποφάσισαν επίσης την ενίσχυση με 1 δισ. ευρώ υπηρεσιών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (Αρμοστεία, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης κ.ά.) και ενίσχυση της υποστήριξης στον Λίβανο, την Ιορδανία την Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες που δέχονται πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Ε.Ε. προσβλέπει ιδιαίτερα σε ενίσχυση του διαλόγου με την Τουρκία με στόχο «την ενίσχυση της συνεργασίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών», όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν.

Αρκετές υπηρεσίες είχαν επισημάνει ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί το «κλειδί» ειδικά όσον αφορά το Αιγαίο και την (μη) τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλθηκε συνάντηση της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου.

Οι «28» αποφάσισαν επίσης υποστήριξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όσον αφορά το προσφυγικό ρεύμα από την Αφρική, αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης του σχετικού Ταμείου, με αυξημένη συνεισφορά των κρατών-μελών. Το θέμα θα εξεταστεί στενότερα στη Σύνοδο της Βαλέτας τον Νοέμβριο.

Για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης η Σύνοδος υπογράμμισε την ανάγκη νέας προσπάθειας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για επίλυση της συριακής κρίσης αλλά και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη.

Μέρκελ και Ολάντ: Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία

Τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας hot spot στις δύο χώρες.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην Ε.Ε. και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. «’Ολοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι», δήλωσε η Α. Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτόν τον σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet