“Ένωση ρατσιστών” σχηματίζεται στη Γερμανία
Κόσμος

“Ένωση ρατσιστών” σχηματίζεται στη Γερμανία

Στο άρθρο της με τίτλο «Σχηματίζεται η ένωση των ρατσιστών» η εφημερίδα Die Welt περιγράφει ότι το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ακροδεξιό NPD, νεοναζί και άλλα μικρά ακροδεξιά κόμματα έχουν αρχίσει να συνασπίζονται στη μάχη τους κατά των προσφύγων.

Ο πρώτος που αναγνώρισε τη χρησιμότητα να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός των κομμάτων και των κινημάτων που είναι αντίθετα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ήταν ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Όταν τον προηγούμενο Δεκέμβριο συμμετείχε σε πορεία του Pegida στη Δρέσδη είχε πει: «Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι».

Σήμερα ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που παραδέχονται τον συνασπισμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κινημάτων που έχουν ακραίες θέσεις σχετικά με την παροχή ασύλου. Ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων τους ενώνει, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά στον δρόμο.

Είτε χρησιμοποιώντας τα συνθήματα του Pegida, που διαδηλώνει κάθε Δευτέρα στη Σαξονία, είτε με τα πανό του AfD, που πραγματοποιεί διαδηλώσεις κάθε Τετάρτη στη Θουριγγία, γίνονται κάθε εβδομάδα πολλές πορείες σε διάφορα κρατίδια, κυρίως στην ανατολική Γερμανία.

Όμως και στη δυτική Γερμανία πραγματοποιούν συγκεντρώσεις κινήματα κατά των προσφύγων, αν και προς το παρόν προσελκύουν μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή ακροδεξιών κινημάτων Χάγιο Φούνκερ, το Pegida ήταν αυτό που πρώτο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη σημερινή κατάσταση. «Το Pegida δηλητηρίασε την κοινή γνώμη με τον ρατσισμό. Τώρα ενώνονται νεοναζί με ανήσυχους πολίτες στο μίσος τους απέναντι σε οτιδήποτε ξένο», σχολίασε. Δεν είναι η πλειονότητα, δεν είναι «ο λαός», αλλά είναι πολλοί και είναι ένα μέρος του λαού, και αυξάνονται, πρόσθεσε ο Φούνκερ.

Όλα ξεκίνησαν με τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις του αντιισλαμικού κινήματος Pegida πριν από έναν χρόνο. Τώρα το AfD βλέπει εδώ και εβδομάδες τη δημοτικότητά του να αυξάνεται, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσίασε στο Βερολίνο «τη φθινοπωρινή επίθεση 2015» κατά της πολιτικής παροχής ασύλου.

Την προηγούμενη Δευτέρα ο ομιλητής του Pegida Γκετς Κούμπιτσεκ έκανε λόγο, στη διάρκεια μεγάλης πορείας που πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη, για «πολιτική ανυπακοή» και ζήτησε από τους υποστηρικτές του κινήματος να κλείνουν τον δρόμο στους πρόσφυγες που κατευθύνονται στα κέντρα υποδοχής, όπως έχει ήδη γίνει σε κάποιες περιοχές της Σαξονίας. Εμμέσως μάλιστα παρουσίασε τις αιματηρές διαδηλώσεις στο Χάιντεναου εναντίον των αιτούντων άσυλο ως πρότυπο.

Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των Γερμανών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις του AfD στην Ερφούρτη. Και καθώς το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι σχεδόν το ίδιο, πλέον ο διαχωρισμός μεταξύ των διαδηλώσεων που διοργανώνει το AfD και το Pegida δεν έχει νόημα, ενώ πάντα μεταξύ των συμμετεχόντων υπάρχουν ακροδεξιοί του NPD και χούλιγκαν.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet