Επί… τάπητος Ιράκ, Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας
Κόσμος

Επί… τάπητος Ιράκ, Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας

Κατεπείγον συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαχθεί την Παρασκευή 15 Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί ιδίως η κρίση στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Κάθριν Άστον, επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε..

Στο ίδιο συμβούλιο θα δοθεί η ευκαιρία να εξεταστεί η κατάσταση στην Ουκρανία, και ειδικά το θέμα της ρωσικής οχηματοπομπής με βοήθεια η οποία αναμένεται στα ουκρανικά σύνορα.

Ακόμη, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, αυτό που θα συζητηθεί κυρίως είναι ποιες χώρες και υπό ποιους όρους θα προμηθεύσουν όπλα στους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως η κρίση στο Ιράκ έχει προσλάβει έναν χαρακτήρα «εξαιρετικά επείγοντα, με την κατάσταση να τίθεται εκτός ελέγχου», όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Χρειάζεται σαφήνεια» όσον αφορά το ποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Κούρδων για να τους χορηγηθεί οπλισμός, ανέφερε.

Το Ιράκ υπόκειται σε εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε., ωστόσο υπάρχει μια εξαίρεση, η οποία επιτρέπει να παραδίδονται υλικά που ζητεί η ιρακινή κυβέρνηση.

Ένα από τα ερωτήματα-κλειδιά είναι να διευκρινιστεί εάν αυτό αρκεί για να δοθεί οπλισμός που θα προορίζεται για τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet