Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Κόσμος

Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ο οποίος είχε προηγουμένως χωριστές συναντήσεις μαζί τους.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Άιντε είπε ότι η ακριβής ημερομηνία της επανάληψης των διαπραγματεύσεων θα καθοριστεί μετά τις «εκλογές στον βορρά».

Οι παράνομες εκλογές στα Κατεχόμενα είναι προγραμματισμένες για τις 19 Απριλίου, αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 26 του μηνός.

Ο κ. Άιντε υποστήριξε ότι οι συνθήκες επιτρέπουν την προετοιμασία για την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, από το σημείο που οι δύο πλευρές είχαν μείνει πριν τη διακοπή τους το περασμένο φθινόπωρο. Όπως ανέφερε, «οι δύο ηγέτες δεν βλέπουν πλέον εμπόδια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». 

Επίσης, δήλωσε ότι το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» δεν θα επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ, «με βάση τις διαβεβαιώσεις που έλαβε».

Ο κ. Άιντε χαρακτήρισε το 2015 αποφασιστική χρονιά για το Κυπριακό, τόνισε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα είναι για πάντα ανοικτό» και εξέφρασε επίσης την επιθυμία να συναντηθεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet