Επιχείρηση αποτροπής της γενικότερης “ανάφλεξης” στην ΠΓΔΜ
Κόσμος

Επιχείρηση αποτροπής της γενικότερης “ανάφλεξης” στην ΠΓΔΜ

Έχοντας εκφράσει ήδη έντονη ανησυχία για την χειρότερη πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η ΠΓΔΜ εδώ και χρόνια, οι Βρυξέλλες καλούν όλες τις πλευρές να συνεργαστούν προς αποφυγή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας για το συμφέρον της γενικής σταθερότητας στη χώρα.

Τουλάχιστον 14 οι νεκροί εκ μέρους των ενόπλων Αλβανών στις συγκρούσεις με την αστυνομία στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο, οκτώ οι νεκροί αστυνομικοί.

«Πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας προς όφελος της γενικής σταθερότητας στη χώρα» τονίζει ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο.

Ο ίδιος καλεί «τις Αρχές και όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες κοινοτήτων να συνεργασθούν, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και διαφάνεια μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, όπου η αντιπολίτευση κατηγορεί τη συντηρητική κυβέρνηση, υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι για διαφθορά, καθώς και ότι έχει θέσει υπό παρακολούθηση 20.000 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και θρησκευτικοί ηγέτες.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, Ίβο Κότεσκι, δήλωσε ότι οι νεκροί στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν το Σάββατο και την Κυριακή είναι 22 -οκτώ αστυνομικοί και 14 ένοπλοι. Τριάντα επτά αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον πολυάριθμης ομάδας ενόπλων στο Κουμάνοβο ολοκληρώθηκε με την εξουδετέρωση της ομάδας. Οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει από το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ αμάχων κατοίκων της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο.

Ο Κότεσκι ανέφερε ότι οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο και προσέθεσε ότι πάνω από 30 μέλη της ομάδας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet