Ερντογάν: «Ξέρουμε τους Ολλανδούς από τη Σρεμπρένιτσα»
Κόσμος

Ερντογάν: «Ξέρουμε τους Ολλανδούς από τη Σρεμπρένιτσα»

Τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και τον ρόλο των Ολλανδών κυανόκρανων βάζει στο «κάδρο» της σύγκρουσης με τη Χάγη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγώντας στα άκρα τη σύγκρουση.

«Τους ξέρουμε τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ξέρουμε πόσο η ηθική τους έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βόσνιους που σφαγιάστηκαν» δήλωσε σε νέο ξέσπασμα από την Άγκυρα.

Για «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» μίλησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν «γίνεται όλο και πιο υστερικός κάθε ώρα που περνά και πρέπει να ηρεμήσει».

«Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός» είπε ο Μαρκ Ρούτε, ένα 24ωρο πριν τις στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. «Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο» σημείωσε.

Κλιμακώνοντας την ένταση που μαίνεται από το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε την Τρίτη στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα, την οποία οι Ολλανδοί κυανόκρανοι που είχαν σταλεί για να υπερασπιστούν τον θύλακα που βρισκόταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.

Η χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζει να στοιχειώνει την Ολλανδία. Επίσημη έρευνα είχε προκαλέσει το 2002 την παραίτηση της τότε κυβέρνησης, ενώ τον Σεπτέμβριο 2013, έπειτα από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η χώρα έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις των στρατιωτών του που τελούσαν υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Οι ολλανδικές Αρχές εμπόδισαν το Σάββατο δύο Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Ο τελευταίος επιδόθηκε σε απάντηση μέσω ρεσιτάλ ύβρεων, μιλώντας επανειλημμένα για «ναζιστικές» ή «φασιστικές» πρακτικές.

«Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα» ήρθε να προσθέσει την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Ξέρουμε πόσο η ηθική τους […] έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βόσνιους που σφαγιάσθηκαν» ανέφερε.

Περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών τον Ιούλιο του 1995.

Ο Ερντογάν «συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση» συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε σε αυστηρό τόνο. «Είμαι θυμωμένος και πρέπει να έχω μια συζήτηση με τα πρόσωπα αυτά. Αλλά δεν θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο» υπογράμμισε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet