Ευρώπη, Καναδάς και Μεξικό απαντούν με το… ίδιο νόμισμα στις ΗΠΑ
Κόσμος

Ευρώπη, Καναδάς και Μεξικό απαντούν με το… ίδιο νόμισμα στις ΗΠΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ μετά από την απόφαση του Λευκού Οίκου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.

«Πρόκειται για καθαρό προστατευτισμό», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν με μεγάλη λίστα με αγαθά και προϊόντα -από το φυστικοβούτυρο έως μηχανές- στα οποία θα επιβληθούν δασμοί ως αντίποινα.

Το Μεξικό, ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα επιβάλει και αυτό δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε προϊόντα όπως χοιρινό, φρούτα, τυριά και χάλυβα.

Ο Καναδάς, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ μετά την Κίνα, απάντησε με την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τρυντό, αποκάλεσε τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ «παντελώς απαράδεκτους». Πρόσθεσε δε, ότι το σκεπτικό του Λευκού Οίκου πως οι καναδικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου απειλούν την εθνική ασφάλεια είναι «παράλογο».

Όλες αυτές οι αντιδράσεις έρχονται αφού ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στις οποίες «σκοπεύει» η Ε.Ε.

Η λίστα των αμερικανικών εξαγωγών στις οποίες σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνουν: Κοσμήματα (αξία εξαγωγών περί τα 1,46 δισ. τον χρόνο), Μπέρμπον (737 εκατ. δολάρια), τζάμια αυτοκινήτου (686 εκατ. δολάρια), εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών (506 εκατ. δολάρια) και μια ευρεία γκάμα προϊόντων προσωπικής υγιεινής (470 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet