Ευτυχώς ο Μαντέλα… έφυγε
Κόσμος

Ευτυχώς ο Μαντέλα… έφυγε

Σε κλίμα απαξίωσης για το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) διεξήχθη η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στη Νότια Αφρική, απ΄ όπου θα αναδειχθούν οι 400 βουλευτές του νέου κοινοβουλίου που κατόπιν θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκλογή του επόμενου προέδρου της χώρας.

Εκτιμάται ότι ο νυν πρόεδρος και ηγέτης του ANC Τζέικομπ Ζούμα θα διασφαλίσει και δεύτερη θητεία. Όμως, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόπου συμφωνούν ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα διογκούμενο κύμα σκεπτικισμού ή ακόμα και αμφισβήτησης εξαιτίας της διαφθοράς και της απέραντης φτώχειας που επικρατούν στη χώρα. Αυτό τείνει να οδηγήσει στην ηθική απαξίωση του ANC, ανεξάρτητα από την όποια στήριξη του δώσουν οι νοτιοαφρικανοί εκλογείς με την ψήφο τους.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN επισημαίνει πως ο κ. Τζ. Ζούμα από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2009 «έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από οικονομικά και άλλα σκάνδαλα που κλυδωνίζουν επικίνδυνα την κυβέρνησή του». Τα πρώτα σημάδια αποδοκιμασίας απέναντι στον πρόεδρο είχαν διαφανεί από τον Δεκέμβριο 2013, στη διάρκεια της επίσημης επιμνημόσυνης τελετής για τον Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο Σόκερ Σίτι του Σοβέτο. Ο κ. Τζ. Ζούμα αποδοκιμάστηκε έντονα κατά την προσέλευσή του στην τελετή, ενώ ένα μέρος του κοινού που βρισκόταν στο γήπεδο αποχώρησε επιδεικτικά έπειτα από τη δημοσιοποίηση της είδησης για την ανακαίνιση της έπαυλής του που στοίχισε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνέντευξή του ο κ. Τζέικομπ Ζούμα διευκρίνισε πως η ανακαίνιση έγινε για λόγους ασφαλείας, αλλά η κίνησή του θεωρήθηκε προκλητική την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Η οικονομία της Ν. Αφρική είναι μεν η δεύτερη μεγαλύτερη στην αφρικανική ήπειρο μετά τη Νιγηρία, αλλά το 25% των Νοτιοαφρικανών ζει με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις Νοτιοαφρικανούς όλων των ηλικιών είναι άνεργος, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%. Η Νότια Αφρική είναι τώρα η τρίτη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα δεν θα ξεπεράσουν το 2014 το 2,3%.

Το δίκτυο CNN θεωρεί πως το κόμμα του Τζέικομπ Ζούμα εξακολουθεί να είναι το απόλυτο φαβορί για τις εκλογές, αν και πιστεύει ότι το ποσοστό του θα είναι μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενδέχεται να λάβει το 63,9% των ψήφων, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA) να ακολουθεί ασθμαίνοντας με μόλις 23,7% και τρίτο κόμμα το νεοϊδρυθέν αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα των Αγωνιστών για την Οικονομική Ελευθερία (EFF) του Τζούλιους Μαλέμα.

Στο δημοσίευμα αναγράφεται: «Με τόση λαϊκή δυσαρέσκεια, πώς ακριβώς δικαιολογείται η διαφαινόμενη νίκη του ANC;». Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η επικράτηση θα οφείλεται στην ιστορία: μέσα σε είκοσι χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση ο Ζούμα έχει να επιδείξει και μια σειρά από σημαντικά κατορθώματα, όπως τη σχεδόν καθολική πρόσβαση του νοτιοαφρικανικού λαού σε καθαρό νερό, ηλεκτρισμό και υπηρεσίες υγείας, υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε σχολεία δίχως δίδακτρα, ενώ δόθηκε πλήρης υπηκοότητα σε όλον τον μαύρο πληθυσμό της χώρας. Το βασικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας τα λέει όλα: “Εχουμε μια ωραία ιστορία να διηγηθούμε”».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet