Ημέρα τρόμου για Τυνησία, Γαλλία και Κουβέιτ με… άρωμα Τζιχάντ
Κόσμος

Ημέρα τρόμου για Τυνησία, Γαλλία και Κουβέιτ με… άρωμα Τζιχάντ

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι, οι περισσότεροι ξένοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης σε ξενοδοχείο της Τυνησίας, στην τουριστική ζώνη της πόλης Σους.

Σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις Ασφαλείας, βρέθηκε το πτώμα τουλάχιστον ενός εκ των δραστών, ο οποίος έφερε Καλάσνικοφ, και εντοπίστηκε στο σημείο όπου τον πυροβόλησαν οι αστυνομικοί. Παραμένει ασαφές εάν υπάρχουν και άλλοι δράστες οι οποίοι διαφεύγουν.

Επίθεση σε τέμενος της Τυνησίας

Την τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία καταδίκασε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι επιθέσεις, τόνισε ο Κάμερον, πραγματοποιήθηκαν από μία «διεστραμμένη ιδεολογία την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε». «Πρέπει να σταματήσουμε τη δηλητηρίαση αυτών των νέων μυαλών τόσο στη Βρετανία όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας επίσης μία συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών στο Λονδίνο, το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις των φρικαλεοτήτων της τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα, οι Αστυνομικές Αρχές της Τυνησίας εκκενώνουν ακόμη την ευρύτερη περιοχή πέριξ του ξενοδοχείου «Imperial Marhaba», όπου σημειώθηκε η επίθεση. Σύμφωνα με υπάλληλο του ξενοδοχείου, υπήρξε μόνο ένας δράστης, ντυμένος σαν τουρίστας, ο οποίος άνοιξε πυρ αδιακρίτως.

Η τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία δεν φαίνεται να συνδέεται ούτε με την επίθεση στο Κουβέιτ ούτε με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία. Και τα τρία ωστόσο συνέβησαν λίγες μόλις μέρες μετά το μήνυμα του εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μουχάμαντ αλ Αντνάνι προς τους απανταχού τζιχαντιστές να μετατρέψουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού σε «περίοδο ολέθρου για τους απίστους, σιίτες και αποστάτες μουσουλμάνους».

Αποκεφαλισμός σε επίθεση με υπόνοιες Ισλαμικού Κράτους παγώνει την Γαλλία

Το εργοστάσιο αερίου της Γαλλίας

Συναγερμός στην νοτιοανατολική Γαλλία με τρομοκρατική επίθεση που φέρει τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους. Κομμένο κεφάλι ενός άνδρα, στο οποίο είχαν χαραχτεί αραβικές λέξεις, εντοπίστηκε σε φράκτη στην είσοδο εργοστασίου υγραερίου έπειτα από επίθεση, η οποία συνοδεύτηκε από εκρήξεις και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ατόμων. Στο σημείο βρέθηκαν δύο ισλαμικές σημαίες.

Γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών ο άνδρας που συνελήφθη ως δράστης. Πρόκειται για τον Γιασίν Σαλχί, γεννημένο το 1980, ο οποίος δεν είχε ποινικό μητρώο, ωστόσο φέρεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί κατά το παρελθόν και οι Αρχές είχαν ανοίξει για τον ίδιο φάκελο το 2006, ωστόσο σταμάτησαν να τον παρακολουθούν το 2008.

Ο άνδρας που αποκεφαλίστηκε ήταν διευθυντής εταιρείας μεταφορών και εργοδότης του συλληφθέντος.

Τον δράστη ακινητοποίησε πυροσβέστης εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και φέρεται τραυματισμένος στο κεφάλι. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει το κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του Σαλχί και ανακρίνεται η σύζυγός τους.

Υπό κράτηση τελούν ύποπτοι ως πιθανοί συνεργοί του δράστη, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης που «παγώνει» ξανά την Γαλλία έξι μήνες μετά τον εφιάλτη με τις επιθέσεις τζιχαντιστών.

Κατά πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ύποπτος ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του, στο Σεν Γκουεντίν Φαλαβιέ, εκτιμάται ότι είναι ο άνδρας που σύμφωνα με μαρτυρίες κινούνταν με αυτοκίνητο μέσα στον χώρο του εργοστασίου πριν από την επίθεση.

Όλη η περιφέρεια Ροδανού-Άλπεων στη νοτιοανατολική Γαλλία έχει τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό μετά την επίθεση στο εργοστάσιο της εταιρείας Air-Products στην περιοχή Σεν Κεντέν-Φαλαβιέ, μεταξύ Λυών και Γκρενόμπλ.

Το κεφάλι του άνδρα -στο οποίο είχαν χαραχτεί αραβικά γράμματα- βρέθηκε καρφωμένο σε φράκτη στις πύλες του εργοστασίου υγραερίου λίγο αφότου ένας ή δύο δράστες εισέβαλαν στο εργοστάσιο με αυτοκίνητο, το οποίο οδήγησαν επάνω σε φιάλες υγραερίου με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη.

Γαλλική πηγή δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι το κεφάλι εντοπίστηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης, όμως το θύμα δεν αποκεφαλίστηκε λόγω αυτής. Αργότερα βρέθηκε και το υπόλοιπο σώμα του θύματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Kauphine Liberte, το θύμα πρόκειται για διευθυντή εταιρείας μεταφορών, η οποία έχει την έδρα της περίπου 32 χλμ από το εργοστάσιο, και δέχθηκε επίθεση ενώ έμπαινε στις εγκαταστάσεις για παράδοση.

Ήταν ήδη γνωστό ότι δεν ήταν εργαζόμενος στο εργοστάσιο, ενώ υπήρξαν νωρίτερα εικασίες ότι μπορεί και να μην σκοτώθηκε στο σημείο, αλλά να μεταφέρθηκε εκεί από τους δράστες.

Το θέαμα του κεφαλιού στον φράκτη του εργοστασίου απηχεί πρακτικές αποκεφαλισμού κρατουμένων από το Ισλαμικό Κράτος και έκθεσή τους σε δημόσια θέα. Δίπλα στο κεφάλι του άνδρα βρέθηκαν δύο ισλαμικές σημαίες, μία λευκή και μία μαύρη.

Την υπόθεση χειρίζονται οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Γαλλίας, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διέταξε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ευαίσθητες τοποθεσίες γύρω από την Λυών.

Πριν επιστρέψει εσπευσμένα στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για τρομοκρατική επίθεση και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις στη χώρα που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Τον Απρίλιο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι έως και πέντε επιθέσεις έχουν αποτραπεί στη χώρα μετά το μακελειό στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Η Γαλλία, η οποία μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, δέχεται επί μακρόν απειλές μέσω δικτυακών τόπων προσκείμενων στους τζιχαντιστές.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επί του παρόντος την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής.

Σιιτικό τέμενος αιματοκύλισε το Ισλαμικό Κράτος στο Κουβέιτ

Επίθεση σε τέμενος στο Κουβέιτ

Στο αίμα βάφτηκε σιιτικό τέμενος στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής. Καμικάζι παρέσυρε στον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπους στο τέμενος Αλ-Ιμάλ αλ-Σαντέκ, ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν. Οργάνωση που δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα.

Η τζιχαντιστική σουνιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη Παρασκευή του ιερού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσευχής στο τέμενος Αλ-Ιμάμ αλ-Σαντέκ στην Πόλη του Κουβέιτ.

Σε ανακοίνωσή της, η «Επαρχία της Ναζντ», η οποία εμφανίσθηκε πρόσφατα ως ο σαουδαραβικός κλάδος του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει ότι ο καμικάζι Αμπού Σουλεϊμάν αλ-Μουάχιντ πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον τεμένους που «διέδιδε τη σιιτική διδασκαλία μεταξύ του σουνιτικού πληθυσμού».

Η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει πρόσφατα την ευθύνη για επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet