ΗΠΑ: 47 εκατ. δολ. για τις… νόμιμες δολοφονίες αμάχων!
Κόσμος

ΗΠΑ: 47 εκατ. δολ. για τις… νόμιμες δολοφονίες αμάχων!

Οικονομική ενίσχυση ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Κάιρο για διπλωματικές επαφές με στόχο την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Κέρι. «Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους. Αλλά πάντα, σε κάθε είδος σύγκρουσης υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες – για τα παιδιά, τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ. Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ. Η συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και έτσι πρέπει να εργαστούν, μέσω πληρεξουσίων, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας που διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες περισσότεροι από 580 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και περίπου 100.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Γάζα: Ακόμη δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Στο μεταξύ, δύο ακόμη Iσραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί συνολικά 27 Iσραηλινοί στρατιώτες.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν και 70 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τους εννέα έφθασαν οι νεκροί Iσραηλινοί στρατιώτες.

Νεκρός από πυρά Ισραηλινού 21χρονος Παλαιστίνιος

Σύμφωνα επίσης με παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας, ένας Ισραηλινός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο που πετούσε πέτρες στο όχημα του στα βόρεια της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη.

Το περιστατικό συνέβη μεταξύ της εισόδου Αρ- Ραμ και του συνοριακού σημείου ελέγχου Χίχμα. Νεκρός είναι ο Μαχμούντ Σαβαμρέχ ένας 21χρονος Παλαιστίνιος το πτώμα του οποίου, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός δεν έχουν προς το παρόν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει αυξηθεί και στη Δυτική Όχθη, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία, τον περασμένο Ιούνιο τριών Ισραηλινών εφήβων αλλά και τη δολοφονία από Ισραηλινούς για λόγους εκδίκησης ενός νεαρού Παλαιστίνιου. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για το θάνατο των τριών εφήβων. Στις 14 Ιουλίου, ένας Παλαιστίνιος που πετούσε πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αυτοκίνητα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet