Η διαφθορά στο… μεγαλείο της!
Κόσμος

Η διαφθορά στο… μεγαλείο της!

Σκάνδαλα διαφθοράς και μάλιστα μεγάλης ολκής καταγράφηκαν και στην «παλιά Ευρώπη», σημειώνει η Transparency International (ΤΙ) στην ανακοίνωση της. Στην Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ήρωες διαφθοράς αναδείχθηκαν πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας, μέλη βασιλικής οικογένειας, τέως αλλά και εν ενεργεία πρωθυπουργοί «για να μη αναφέρουμε τις δεκάδες πολιτικούς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες» αναφέρει η ΤΙ.

Ο δείκτης διαφθοράς παρέμεινε στο ίδιο σημείο για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ή βελτιώθηκε ελαφρά. Αυτό οφείλεται «εν μέρει στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον επί του παρόντος και σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι κάποιες κυβερνήσεις πήραν μέτρα κατά της διαφθοράς» δήλωσε ο Καρλ Ντόλαν, επικεφαλής του ΤΙ. Και ανέφερε ως «παράδειγμα την  Ελλάδα, όπου τα μέτρα και οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έδωσαν στη χώρα τρεις μονάδες βελτίωσης».

Η ανακοίνωση της ΤΙ σημειώνει ότι πριν δυο μήνες άρχισε στη Βρετανία έρευνα και ανάκριση για διακίνηση 15,7 δις ευρώ «μαύρου χρήματος» το οποίο προέρχεται από «σούπερ διεφθαρμένους αξιωματούχους από διάφορες χώρες», το οποίο διακινήθηκε από τη Ρωσία μέσω τραπεζών της Λετονίας και της Μολδαβίας.

Καταγράφονται επίσης «τράπεζες φαντάσματα» και πετρελαϊκές εταιρίες με έδρα χώρες της Ε.Ε. οι οποίες διέπρεψαν σε κλοπή καταθέσεων στο πρώην καθεστώς της Ουκρανίας, το «μέγα σκάνδαλο διαφθοράς» με το κρέας αλόγων, η δραστηριότητα στην διακίνηση του «μαύρου χρήματος με προέλευση ναρκωτικά και πορνεία» των ιταλικών Cosa Nostra και Camora κ.ά.

Η ανακοίνωση χαιρετίζει την  αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτών στη διαφθορά  αναφέροντας διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το «πρόβλημα της φοροδιαφυγής» το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί όσο υπάρχουν οι υπεράκτιες τράπεζες. «Γνωρίζουμε ότι κάθε προσπάθεια να σταματήσει η διαφθορά σε μια χώρα υπονομεύεται όσο διάστημα επιτρέπεται σε διεφθαρμένους αξιωματούχους να κρύβουν τα χρήματα τους σε άλλη χώρα», δήλωσε ο Καρλ Ντόλαν, και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτό θα πρέπει η Ε.Ε. να δράσει το ταχύτερο για να εμποδίσει το ξέπλυμα χρήματος και να τσακίσει τις μυστικές εταιρίες που καλύπτουν τη διαφθορά».

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet