Θρήνος στη Μιανμάρ: Η χούντα έχει σκοτώσει περισσότερα από 40 παιδιά
reader.gr
Κόσμος

Θρήνος στη Μιανμάρ: Η χούντα έχει σκοτώσει περισσότερα από 40 παιδιά

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών «Save the Children» σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται σε «εφιαλτική κατάσταση» από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, δηλαδή από την έναρξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Το νεότερο θύμα είναι μόλις επτά ετών. 

Ο απολογισμός των νεκρών αυτούς τους δύο μήνες ξεπερνά τους 530.  Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μιανμάρ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «επικείμενου λουτρού αίματος», καθώς εντείνεται η καταστολή.

Η προειδοποίηση ακολουθεί μια έξαρση στις μάχες μεταξύ του στρατού και της πολιτοφυλακής εθνοτικών μειονοτήτων στις παραμεθόριες περιοχές.

Η αναταραχή στη Μιανμάρ ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όταν ο στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της χώρας μετά από εκλογές που κέρδισε το κόμμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η πιο θανατηφόρα μέρα της σύγκρουσης ήταν το περασμένο Σάββατο, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 114 άνθρωποι. Μάρτυρες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμους επιβεβαιώνουν ότι ο στρατός πυροβολούσε περαστικούς. 

Η Κίνα αποκλείει τις κυρώσεις 

Η Κίνα απέρριψε χθες Τετάρτη κάθε ιδέα επιβολής κυρώσεων στη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ, έπειτα από την παρουσίαση της κατάστασης στο πεδίο από την ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία έκανε λόγο για κίνδυνο να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» κλίμακας «άνευ προηγουμένου» και ο κόσμος να βρεθεί μπροστά σε «λουτρό αίματος», απευθύνοντας έκκληση στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν δράση.

Οι κυρώσεις σε βάρος των στρατηγών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι «το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να επιδεινώσουν την κατάσταση», τόνισε ο Κινέζος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζανγκ Τζουν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ. Ο αντιπρόσωπος της Κίνας, προστάτιδας της Μιανμάρ, κάλεσε πάντως να υπάρξει «επιστροφή στη μετάβαση στη δημοκρατία στη χώρα αυτή».

Και, μολονότι αναφέρθηκε στη «βία και την αιματοχυσία» που «δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός», παροτρύνοντας «όλα τα μέρη» να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δεν συμφώνησε με την πρόταση να απειληθεί η επιβολή κυρώσεων από το ΣΑ, όπως εισηγούνταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet